پنجمین همایش بینالمللی صلح و حل منازعه در دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران با حضور رئیس دانشگاه برگزار شد.
پنجمین همایش بینالمللی صلح و حل منازعه در دو روز دوشنبه و سهشنبه 7 و 8 خرداد 1403 با حضور سخنرانان و پژوهشگرانی از کشورهای مختلف در دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد.
دکتر سیدمحمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران، سخنران کلیدی افتتاحیة این همایش بود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر مقیمی در این نشست ابراز داشت: «جامعة بدون تفاوت فکری به رکود کشیده میشود». همچنین، دربارة قرارگیری در حد غیربهینگی تعارضها در سطوح ملی و بینالمللی هشدار داد. تفاوتهای مبنایی نگاه به «صلح» از منظر نظام اسلامی و نظام سلطه، بیعدالتی نتیجة سکوت در برابر ظلم به بهانة آرامش و صلح از اهم دیگر سخنان ایشان در این نشست بود.
رئیس دانشگاه تهران گفت: «دستیابی به صلح پایدار و واقعی در رابطه با فلسطین از رهگذر مذاکرة برد-برد حاصل میشود. تعارضهای ایران و آمریکا از نوع تعارضهای بنیادی همیشگی نیست؛ تکلیف تعارضهای ناظر بر منافع را باید به نفع ملتها روشن کنیم.»
دکتر مقیمی گفت: «یکی از وجوه مشترکی که میشود برای همة جوامع فارغ از هر نوع نژاد، جنسیت، اقلیم، فرهنگ و مذهبی بیان کرد، این است که همه بهدنبال عدالت واقعی هستند و تحقق عدالت جزو آمال و آرزوها و خواستههای همة ملتهاست. تحقق این عدالت مستلزم فراهمشدن پیشزمینهها و بسترهای مورد نیاز است.»
دکتر مقیمی بیان داشت: «وقتی صحبت از فراهمشدن بسترهای تحقق عدالت میشود، مفهوم صلح و حل منازعات و اختلافهایی که بشر در سطوح مختلف با آنها دستوپنجه نرم میکند در اولویت قرار خواهد داشت.» و افزود: «وقتی صحبت از بحث صلح میشود باید تعریف عملیاتی روشن و دقیقی از صلح کرد. ممکن است صلح مفهومی بدیهی بهنظر برسد، ولی بررسی ابعاد آن نشان میدهد که دادن تعریفی جامع و کامل از صلح، کار دشواری است.»
رئیس دانشگاه تهران، روشنترشدن ابعاد صلح را مستلزم دستهبندی و نوعشناسی انواع منازعهها و تعارضها در جامعة بشری دانست و ادامه داد: «در کنار این نوعشناسی تعارضها، لازم است با شناسایی بسترهای منجر به شکلگیری منازعهها، راهکارها و راهبردهای لازم را برای حل تعارضها و دستیابی به صلح پایدار مطرح کرد.»
استاد دانشگاه تهران بیان داشت: «وقتی میخواهیم صلح را از منظر عملیاتی تعریف کنیم، باید بحث تفاوت را دنبال کنیم؛ اینکه افراد بشر متفاوت خلق شدهاند و خداوند متعال هدف مشخصی در خلقت داشته است. در قرآن کریم آمده است: ‘شما را گروهگروه خلق کردیم که بهتر شناخته شوید. ’اما باید ببینیم که حد بهینة تضادها و تعارضها کجاست. تعارضها در چه فضاهایی ناکارآمد هستند و کارکرد منفی بر جای میگذارند و در کجا شاهد کارکرد مثبت از تعارضات هستیم.»
رئیس دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: «اگر قرار باشد در جامعهای هیچ تفاوت فکری و ایدهای و نگرشی بین افراد جامعه وجود نداشته باشد، جامعه راکد و ساکنی خواهیم داشت و نمیشود انتظار پویایی از آن جامعه داشته باشیم. از آنسو، وقتی به حد غیربهینگی تعارضها میرسیم و شاهد اوجگیری اختلاف هستیم، ملاحظه میکنیم که جنبههای غیرکارکردی تعارض همه چیز را آتش میزند و از بین خواهد برد.»
دکتر مقیمی با بهرهگیری از آموزههای نهجالبلاغه و کلام امیرالمؤمنین (ع)، گفت: «هر کس در دشمنی مبالغه کرد، گناه ورزید و کسی که در آن کوتاهی نماید، دشمن بر او غلبه کند. اشارة امام علی (ع) این است که باید این حد تعارضها حدی بهینه باشد. نه اینکه بگوییم حالا چون بهدنبال صلح هستیم، هر ظلم و تجاوزی بر ما و جامعه فرود آمد، سکوت کنیم؛ به این بهانه که میخواهیم به آرامش و صلح برسیم. بیتفاوتی نسبت به تحولات اطراف، پدیدة مذمومی است و نباید به بهانة صلح و آرامش اجازه دهیم هر بیعدالتیای انجام شود.»
رئیس دانشگاه تهران افزود: «خطکش و معیار ما برای اینکه بدانیم حد بهینگی تعارضها کجاست و برای اینکه تعارضها را بهسمت کارکردی هدایت کنیم یا قضاوت کنیم که یک نوع تعارض از جنس کارکردی است یا غیرکارکردی، بحث تحقق عدالت است. در جایی که عدالت مستقر میشود ما شاهد کمترین تعارض خواهیم بود. ولی وقتی بیعدالتی حاکم است، صلح واقعی و پایدار امکان تحقق ندارد؛ اگرچه ممکن است صلح و آرامش ظاهری اتفاق افتاده باشد.»
استاد دانشکدگان مدیریت دانشگاه تهران در بحث نوعشناسی تعارض، توضیح داد: «در مدیریت، تعارضها را به دو دستة اصلی ’تعارض نهادینهشده‘ و ’تعارض نوظهور‘ دستهبندی میکنیم. تعارضهای نهادینهشده یا تعارضهای بنیانی، تعارضها در هدف و آرمانها و مقاصد است. اما تعارضهای نوظهور، تعارض در منافع مادی و معنوی است و به تناسب موضوعهای جاری جامعه شاهد تعارضهای نوظهور در جامعه هستیم.»
وی با یادآوری اینکه جنس تعارضهای نهادینهشده با تعارضهای نوظهور کاملاً متفاوت است، خاطرنشان کرد: «بر اساس آموزههای دینی، در مواجهه با تعارضهایی که معطوف به هدف است، حتی اگر نیاز شد باید جان را هم فدا کنیم. در زمینة مواجهه با تعارضهایی که در حد منافع است نیز رهنمودهایی در قرآن کریم داریم: ’وَلا تَنازَعوا فَتَفشَلوا‘. تأکید بر این است که تعارضها جامعه را به انحطاط میکشاند. یا ’أَشِدَّاءُ عَلَی الْکُفَّارِ رُحَمَاءُ بَیْنَهُمْ‘ که بخش اول ناظر بر بحث تعارض نهادینهشده است که طی آن با کفار مقابله میکنیم، چراکه در هدف با کفار نهتنها اشتراک نداریم، بلکه شاهد تعارضهای ذاتی هستیم. البته، تعدیلهایی در رابطه با حل تعارض حتی با کفار هم ممکن است وجود داشته باشد. آنچه در قرآن کریم با عنوان تألیف قلوب یاد میشود، هدفش آن است که تعارض نهادینهشده را مدیریت کند؛ بهگونهای که پیامبر گرامی اسلام (ص) حتی از کفار و غیرمسلمانان حمایت اقتصادی بهعمل میآورد تا بین آنها و مسلمانان پیوند ایجاد کند.»
دکتر مقیمی توضیح داد: «هدف بنیادی و نهادینهشدة مسلمانان قرب خداوند است و هدف کفار دورشدن از قرب الهی است. این بیانگر تعارض در هدف است و لذا باید در این حوزة مورد تعارض، شدت عمل به خرج دهیم. دربارة تصمیمگیری برای حل تعارضهای بین خود مسلمانان، موضوع به نحو دیگری است؛ چون مسلمانان بین خودشان هدف مشترک دارند که همانا قرب الهی است و اگر اختلافی بین آنها پدید میآید، ناشی از منافع مادی و اجتماعی متفاوت است. بنابراین، قرآن میگوید برای رفع تعارضها بین خودتان باید با همدیگر مهربانانهتر برخورد کنید. آموزههای قرآن بیانگر این است که در حل اختلافاتی که بر سر منفعتی و موضوعی بین مسلمانان ایجاد میشود، وظیفه داریم بیتفاوت نباشیم؛ در مقابل قومی که ظلم کرده است باید بهپاخاست تا زمانی که وادار شود که به برقراری عدالت تن دهند؛ یعنی، در بین خود مسلمانان هم این رحم و مروت و مهربانی حدی دارد که البته در نهایت باید به صلح منتهی شود.»
رئیس دانشگاه تهران با اشاره به وجود بسترهای مختلف در موضوعهای سیاسی، اقتصادی، انرژی، آب و جزآن در دنیا، تأکید کرد: «متأسفانه، این بسترهای تنشزا رو به تزاید است و باید شیوههای متفاوتی برای مدیریت این تعارضها اعمال شود. هم در سطح بینفردی، بینگروهی، بینسازمانی و استانی و هم بین کشورها شاهد تنوعی از این تعارضها هستیم. مانند بحث حقابة هیرمند که بین ایران و افغانستان شاهد تعارض هستیم؛ یا تعارض در بهرهبرداری از منابع انرژی در خلیج فارس که بین ایران و کویت و عربستان وجود دارد؛ البته این تعارضها نهادینهشده نیست، بلکه تعارض در منافع است و برای حل آنها باید راهبردهایی متناسب با آن انتخاب شود. اما تعارض با داعش، تعارض از نوع منافع نیست، بلکه تعارض از نوع هدفی و فکری و بنیانی است.»
دکتر مقیمی در تشریح سطوح راهبردهای حل تعارضها، بیان داشت: «راهبردها از کنارهگیری از تعارض شروع میشود و تا جنگ و مبارزه هم پیش میرود؛ که حالت بینابین آن بحث مذاکره است؛ یعنی، از طریق مذاکره میتوانیم به راهبردهایی برسیم.» ایشان راهبردهای حل تعارض را در سه دستهبندی کلی چنین بیان داشت: «برد-برد، باخت-باخت، و برد-باخت. یا هر دو طرف برنده میشوند، یا یک طرف برنده و طرف دیگر بازنده میشود؛ یا هر دو طرف بازنده میشوند.»
وی در بیان دیدگاه خود دربارة صلح در آینة فلسطین، گفت: «ما اکنون در فلسطین شاهد اتفاقاتی هستیم که اگر دارای نگاه سطحی به صلح باشیم و بگوییم ’آشتی کنید و چرا با هم دعوا و جنگ میکنید‘، به بشریت ظلم کردهایم. ما باید ببینیم که بسترهای تحریککنندة این تنشها کدام است و صلح واقعی چیست؟ اینکه بگوییم ’آرامش باشد و دعوا نکنید و سر جایتان بنشینید‘ با این رویکرد نهتنها کمکی به صلح نکردهایم، بلکه بیعدالتی را ترویج کردهایم. دستیابی به صلح پایدار و واقعی در رابطه با فلسطین از رهگذر مذاکرة برد-برد حاصل میشود که طبق آن باید شاهد این باشیم که همة مردم فلسطین فارغ از نوع مذهب و نژاد و قومیت بتوانند خودشان بر اساس ارادة خود حکومتی را تشکیل دهند.»
وی خاطرنشان کرد: «مقام معظم رهبری بارها تأکید کردهاند که اگر میخواهیم به صلح پایدار و عادلانه در فلسطین دست پیدا کنیم، ساکنان و مالکان اصلی فلسطین اعم از مسلمانان، یهودیان و مسیحیان انتخاباتی آزاد برگزار کنند و حکومتی برخاسته از ملت فلسطین ایجاد شود. ما هم به این اراده احترام میگذاریم، همانطورکه در آفریقای جنوبی اتفاق افتاد. یعنی رژیم نژادپرست و آپارتاید آفریقای جنوبی و حکمرانی عدة قلیلی از سفیدپوستان در رابطه با سیاهپوستان انجام میدادند. با انقلابی که صورت گرفت اتفاقی برد-برد را رقم زد و هم سفیدپوستان و هم سیاهپوستان دارند منتفع میشوند؛ هر دو طرف برنده شدند و نهتنها جایگاه و احترام آفریقای جنوبی در سطح بینالملل ارتقا پیدا کرد، بلکه در عرصة بینالمللی دارد نقشآفرینی میکند و یکی از تجربههای موفق از راهبردهای برد-برد است.»
استاد دانشگاه تهران با نگاهی تاریخی و بر اساس مکتب بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، گفت: «امام خمینی (ره) در ابتدای انقلاب اسلامی اشاره فرمودند که با اسرائیل و حکومت آفریقای جنوبی مسئله داریم و نمیتوانیم با آنها مذاکره کنیم، چون هدفمان با هم متفاوت است؛ چراکه هدف آنها و بنیان حکومت آنها مبتنیبر بیعدالتی است. بنابراین، حضرت امام ارتباط با این دو دولت را ممنوع کردند و رابطه با بقیة کشورها، حتی آمریکا، را مشروط بر آنکه زیادهخواهیهایش و تعارضهایش در حوزة منافع مادی و معنوی را کاهش دهد. ما با آمریکا بیشترین تعارضها را داریم، اما این نوع تعارضها لاینحل نیست و میتوان از طریق مذاکرة عادلانة برد-برد به توافق قابلقبول رسید، مشروطبر آنکه طرف مقابل از خود حسن نیت نشان دهد.»
دکتر مقیمی با تأکید بر اینکه مبنای صلح آمریکایی و صلح در فرهنگ اسلامی کاملاً متفاوت است، مبنای استکبارستیزی مردم ایران اسلامی و فرزندان خمینی کبیر را مخالفت با نیتها و روشهای حاکمان آمریکا برای سیطره بر جهان و نفی خوی استکباری آمریکا و غرب دانست و در عین حال تصریح کرد: «در تعارضهای حکومت اسلامی با حاکمان آمریکا، باید از سیرة امام و فرامین رهبری حکیم انقلاب پیروی کنیم و در این چارچوب و با پافشاری بر رویکرد انقلابی، تکلیف آن بخشی از تعارضها و ناظر بر تعارض در منافع را بهشکلی روشن کنیم که نفع ملتها را در پی داشته باشد.»
دکتر مقیمی دربارة به تفاوتهای مبنایی نگاه به صلح از منظر نظام اسلامی و نظام سلطه، گفت: «نظام سلطه اعتقاد دارد صلحی درست است که نظام سلطه یا ایادی او در آن صلح برنده باشند و طرف مقابل بازنده باشد و طرف بازنده نیز همواره تمکین کند. اما در نظام اسلامی، صلح به معنای این است که هر دو طرف باید برنده باشند و در بازندهبودن یک طرف تعارض، صلح واقعی محقق نخواهد شد. نمونة بازی باخت-باخت همین ظرفیت بالقوه برای جنگ هستهای است که در آن هیچ برندهای وجود نخواهد داشت و همه در این زمینه بازنده خواهند بود.»
برنامة پنجمین همایش بینالمللی صلح و حل منازعه در دو روز و به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی به شرح زیر اجرا شد.
دوشنبه ۷ خرداد ۱۴۰۳
افتتاحیه (تالار حنانه)
قرآن و سرود ملی | ۰۸:۱۰-۰۸:۰۰ |
نمایش کلیپ | ۰۸:۱۵-۰۸:۱۰ |
سخنران افتتاحیه: دکتر سیدمحمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران | ۰۸:۳۵-۰۸:۱۵ |
نمایش کلیپ معرفی ناشر تخصصی صلح و آثار منتشره صلح در ایران | ۰۸:۴۵-۰۸:۳۵ |
سخنران اصلی: دکتر ایمن خلیل/ رئیس مؤسسه عربی مطالعات امنیتی، اردن (آنلاین) رابطه ایران و اعراب؛ امنیت محیطی، ابزار توسعه همکاریها و کاهش تنش بین ایران و اعراب | ۰۹:۰۵- ۰۸:۴۵ |
نمایش کلیپ | ۰۹:۱۰-۰۹:۰۵ |
سخنران اصلی: دکتر علیرضا قیامتی، شاهنامهپژوه صلح در اندیشه فردوسی | ۰۹:۴۰-۰۹:۱۰ |
استراحت و پذیرایی | ۱۰:۰۰- ۰۹:۴۰ |
فیلم مراسم افتتاحیه:
فارسی | نشست ۱: تالار حنانه صلحسازیِ داخلی و بینالمللی؛ از آموزش تا سیاستگذاری رئیس نشست: دکتر محمدحسین شریفینیا دوشنبه ۱۲:۰۰-۱۰:۰۰
آدرس فیلم نشست:
| صلح مثبت؛ نقش و جایگاه نظامهای تعلیم و تربیت در کاهش منازعات بینالمللی بر مبنای دوستی دکتر بابک شمشیری/ عضو هیئت علمی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه شیراز |
پداگوژی انتقادی صلح: سناریوهای تربیتی برای فهم منازعه دکتر علی خورسندی طاسکوه/ دانشیار گروه مدیریت و برنامهریزی آموزشی دانشگاه علامه طباطبائی | ||
تمرکززدایی؛ بستری مناسب برای رسیدن به صلح و دیالوگ، ناظر به دوره کودکی دکتر میثم کوهگرد/ مدرس مدعو دانشگاه فرهنگیان شهید رجائی شیراز | ||
جایگاه مطالعات صلح در آموزش عالی کشورهای حوزه آسهآن دکتر بهاره سازمند/ دانشیار گروه مطالعات منطقهای دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران | ||
رویکرد صلح توسعهای چین و صلحسازی ترکیبی؛ مطالعه موردی میانمار و پاکستان/افغانستان دکتر فریده محمدعلیپور/ استادیار دانشکده حقوق و روابط بینالملل دانشگاه خوارزمی |
انگلیسی | نشست ٢: تالار ملل مسئله غزه- فلسطین؛ رسانهها و روایتها رئیس نشست: دکتر الهام کدخدایی دوشنبه ۱۲:۰۰-۱۰:۰۰
آدرس فیلم نشست:
| فهم صلح و درگیری در یک پلتفرم دیجیتال: پاسخهای ریشی سوناک و کِر استارمر به منازعۀ اوکراین و غزه در ایکس دکتر رضا باقری/ استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، ایران |
پاسخ سازمان ملل به جنگ غزه: ارزیابی کاستیهای آن دکتر لونا فرحات / عضو هیئت علمی دانشگاه فنیقیه، لبنان | ||
تبلیغ جنگ یا صلح در غزه: پوشش رسانهای واکنشهای سیاستمداران هندی نسبت به جنگ غزه دکتر حمیده مولائی/ استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، ایران | ||
خشونت و خشونت؛ بدون عدالت، هرگز صلح برای فلسطین فراهم نخواهد شد (آنلاین) دکتر سیما بیدیا / استادیار مرکز مطالعات غرب آسیا دانشگاه جواهر لعل نهرو، هند | ||
اینفلوئنسرها برای جنایات جنگی؛ احتمال روایتپردازیهای مثبت و مطلوب جنایات جنگی اسرائیل در رسانههای اجتماعی دکتر زینب قاسمی طاری/ استادیار دانشکده مطالعات جهان، دانشگاه تهران | ||
نماز و ناهار | ۱۳:۲۰- ۱۲:۰۰ |
فارسی | نشست۳: تالار حنانه جامعهشناسی و روانشناسیِ صلح و خشونت رئیس نشست: دکتر علی خورسندی طاسکوه دوشنبه ۱۵:۰۰-۱۳:۲۰
آدرس فیلم نشست:
| تحلیل و نقد نظریههای جامعهشناسی از جنگ و صلح و حل منازعات ازطریق تعاملات اجتماعی (آنلاین) دکترحسین ادیبی/ عضو هیئت علمی دانشگاه ادیث کان، استرالیا |
چالشهای روانشناختی در حل منازعات بینالمللی و راهبرد عبور از آنها دکتر محمدحسین شریفینیا/ دانشیار گروه روانشناسی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه | ||
بررسی امکان رویکردی یکپارچه به صلح و حل منازعه، از دیدگاه معنویت و روانشناسی فرافردی دکتر محمدجواد قائدشرف/ پژوهشگر روانشناسی و فرهنگ چینی کنفوسیوسی، مرکز پژوهشی مجد شیراز | ||
مطالعه مردمشناسی مویههای مردمی در دوران جنگ تحمیلی دکتر مینو سلیمی/ استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران | ||
عوامل فردی- اجتماعی مؤثر بر خشونت بینفردی جوانان استان فارس دکتر مریم سروش/ عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی فارس |
انگلیسی | نشست ۴: تالار ملل بحران منازعه و حل منازعه در آسیا رئیس نشست: دکتر رفعت عبدالله جاسم دوشنبه ۱۵:۰۰-۱۳:۲۰ | مشکلات و احتمالات تنشزدایی در مناطق شمال غرب و شمال شرق سوریه (آنلاین) دکتر تیمور منصوروف/ عضو هیئت علمی دانشگاه فدرال کازان، فدراسیون روسیه |
انتقال کشمیر پس از نسخ ماده ٣٧٠: ارزیابی مختصری از معمای کشمیر (آنلاین) دکتر امتیاز گلخان/ استادیار گروه آموزش عالی سرینگار، هند | ||
آسیای مرکزی: فرایندهای سیاسی و امنیت منطقه دکتر گوزل سادی اِوا/ رئیس بخش سیاسی آکادمی مدیریت دولتی، ازبکستان | ||
روابط بین ایران و پاکستان: اعتماد و بیاعتمادی- تشدید و تنش زدایی و راه پیش رو (آنلاین) دکتر اعجاز احمد لونه/ استادیار دانشگاه بینالمللی اسلامی، مالزی | ||
تحلیل الگوی رفتاری اسرائیل در پاسخ به عملیات هفت اکتبر حماس؛ «حق دفاع از خود» یا انتقام کور از رژیم اشغالگر؟ امیرپارسا گرمسیری/ دانشگاه تهران، ایران | ||
استراحت و پذیرایی | ۱۵:۲۰- ۱۵:۰۰ |
فارسی | نشست ۵: تالار حنانه بنیانهای الهیاتیِ صلح و حل منازعه رئیس نشست: دکتر محمدجعفر امیرمحلاتی دوشنبه ۱۷:۰۰-۱۵:۲۰ آدرس فیلم نشست: | الهیات سیاسی صلح در آیات قرآن دکتر محمد عثمانی/ پژوهشگر مدعو مؤسسه جهان عرب پاریس، فرانسه |
اصول و روشهای صلح و حل منازعه در صلح حدیبیه دکتر خسرو قبادی/ عضو هیئت علمی گروه پژوهشی علوم سیاسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی | ||
فقهِ صلح و دوستی: نگاهی به سازوکارها و رویکردهای بنیادی فقها در شالوده گستریِ صلح و دوستیهای اجتماعی دکتر محمّد برکت/ مدیر و پژوهشگر ارشد مرکز پژوهشی مجد شیراز | ||
گفتگوی ادیان و ترویج صلح: بررسی گفتگوهای اسلام و مسیحیت ارتدکس دکتر الهه کریمی ریابی/ استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران | ||
پیشگیرانههای دینی جنگ دکتر مرتضی رحیمینژاد/ پژوهشگر ارشد مرکز پژوهشی مجد شیراز |
انگلیسی | نشست ۶: تالار ملل بنیانهای نظری و فلسفیِ صلح، منازعه و حل منازعه رئیس نشست: دکتر محمدرضا سعیدآبادی دوشنبه ۱۷:۰۰-۱۵:۲۰ آدرس فیلم نشست:
| تأثیر پیشفرض اصالت صلح قرآنی بر اخلاق جنگ دکتر محمدتقی اسلامی/ استادیار پژوهشکده اخلاق و معنویت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ایران |
دیدگاه فارابی پیرامون نقش هنر در صلح و سعادت جهانی دکتر نادیا مفتونی/ دانشیار دانشکده الهیات دانشگاه تهران، ایران | ||
دولتهای جهان در فلسفه و ادبیات داستانی معاصر (آنلاین) دکتر یوهانس کامینسکی/ عضو هیئت علمی آکادمی علوم اسلواکی، جمهوری اسلواکی | ||
فراتر از صلحِ دموکراتیک، به سوی نظمِ نوینِ هنجاری جهان دکتر حسین هوشمند/ پژوهشگر پیوسته دانشگاه سیمون فریزر ونکوور، کانادا | ||
مفهوم صوفیانه صلح و حل تعارض: یک ارزیابی فلسفی (آنلاین) دکتر سراج الاسلام/ رئیس گروه علوم انسانی دانشگاه ویسوا-بهاراتی، هند | ||
استراحت و پذیرایی | ۱۷:۲۰- ۱۷:۰۰ |
فارسی | نشست ۷: تالار حنانه نقش فرهنگ، هنر و اقتصاد در صلح و حل منازعه رئیس نشست: دکتر جواد شعرباف دوشنبه ۱۹:۰۰-۱۷:۲۰ آدرس فیلم نشست:
| نقش فرهنگ و هنر در درونی کردن ارزشهای صلح از دیدگاه آلن تورن و پییر بوردیو دکتر حجتالله ایوبی/ دانشیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران |
ضرورت پاسداشت ظرفیتهای حوزه عمومی در ایجاد صلح و همزیستی؛ مطالعه موردی غزّه دکتر غلامعلی سلیمانی/ استادیار دانشکده معارف و اندیشه اسلامی دانشگاه تهران | ||
نقش و جایگاه نهادهای فرهنگی در تقویت صلح و پیشگیری از منازعات در آسهآن دکتر طیبه واعظی/ استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران | ||
اقتصاد منازعه و صلح در چارچوب آموزههای مکتب اقتصادی اتریش دکتر روحالله کهنهوشنژاد/ استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران | ||
بررسی ارتباط دوسویه صلح و اقتصاد دکتر احمد دنیانور/ عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد تهران شمال |
عربی | نشست ۸: تالار ملل مبانی و مفاهیم صلح با نگاهی به خاورمیانه رئیس نشست : دکتر لونا فرحات دوشنبه ۱۹:۰۰-۱۷:۲۰
| مبانی تکوین صلح در جوامع، پس از جنگ (مرتكزات بناء السلام فی مجتمعات مابعد الصراع (آنلاین) دکتر احمد عدنان المیالی/ استادیار دانشکده علوم سیاسی دانشگاه بغداد، عراق |
دکترین نظامی و مفاهیم رویکردی، یک مطالعه تحلیلی (العقیدة العسكریة والمفاهیم المقاربة دراسة تحلیلیة) (آنلاین) دکتر حسین علی مکتوف الاسدی/ عضو هیئت علمی دانشکده علوم سیاسی دانشگاه بغداد، عراق | ||
تشدید تهدیدات امنیتی در کشورهای حوزه دریای سرخ و تأثیرات اقتصادی آن (التهدیدات الامنیة المتصاعدة فی حوض البحر الاحمر: تأثیرات اقتصادیة على دول المنطقة) (آنلاین) دکتر ابراهیم ناصر/ دکترای علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه استانبول، ترکیه | ||
نقش زنان در ساختار امنیت و صلح (دور النساء فی صنع الامن و السلام) دکتر عذراء اسماعیل زیدان/ مدیر مرکز مطالعات زنان دانشگاه بغداد، عراق | ||
مشارکت استراتژیک چین در خاورمیانه و نقش آن در تقویت صلح و حل منازعات (مشارکة الصین الاستراتیجیة فی منطقة الشرق الاوسط و دورها فی تعزیز السلام و حل النزاعات) سیدباقر صالحی موزان/ دانشگاه تهران، ایران | ||
پذیرایی پایانی | – |
سهشنبه 8 خرداد ۱۴۰۳
فارسی | نشست ۹: تالار حنانه نقش ساختارها و نظامهای حقوقی در صلح و حل منازعه رئیس نشست: دکتر مهدی ذاکریان سهشنبه ۱۰:۰۰-۰۸:۰۰
آدرس فیلم نشست: | همخوانی و تعارض صلاحیت شورای امنیت و دیوان بینالمللی دادگستری در حل و فصل اختلافات بینالمللی دکتر محمدتقی حسینی/ معاون آموزشی مرکز مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران |
صلحسازی سازمان امنیت و همکاری اروپا دکتر علی صباغیان/ استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران | ||
کارکردهای کنوانسیونهای چهارگانه ژنو در منازعات مسلحانه قرن ۲۱ دکتر سید حسین وکیلی/ دکترای حقوق عمومی دانشگاه علامه طباطبائی | ||
جایگاه قطعنامه ۱۳۲۵ شورای امنیت سازمان ملل بر فرایند صلحسازی زنان در بالکان غربی دکتر رکسانا نیکنامی/ استادیار گروه مطالعات منطقهای دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران | ||
فرایند صلح خاورمیانه؛ ارزیابی سیاست ایران دکتر سیدهادی برهانی/ استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران | ||
بهرسمیت شناختن نهادهای صلح و دوستی در حقوق خصوصی به مثابه پیشگیری از منازعات حمید اسکندری/ پژوهشگر فقه و حقوق مرکز پژوهشی مجد شیراز |
انگلیسی | نشست ۱۰: تالار ملل الگوهای آموزشی و روانشناختیِ صلح و حل منازعه رئیس نشست: دکتر سیدمحمدعلی موسوی سهشنبه ۱۰:۰۰-۰۸:۰۰ آدرس فیلم نشست: | ترابط سپاس و صلح، تأملی پیرامون صلح شاکرانه دکتر سیّدشهابالدین مصباحی/ پژوهشگر ارشد مرکز پژوهشی مجد شیراز، ایران |
روانشناسی سیاسی آغازگران صلح: سینگ، مودی و نزاع بین هند و پاکستان دکتر شایان افراسیابی/ اندیشکده حکمرانی شریف، ایران | ||
آشتی ملی: تلاشی در جهت ایجاد مدلی روانی-اجتماعی جدید برای «بحث پیرامون مسئله عراق» دکتر رفعت عبدالله جاسم/ عضو هیئت علمی دانشگاه بصره، عراق | ||
تصمیمگیری تحت فشار، تعارض و بازیهای دیفرانسیلی: مزایا و معایب تعامل بین سیستمهای پویا و روانشناسی سیاسی دکتر غلامرضا رکنی لموکی/ دانشیار دانشکده ریاضی، آمار و علوم کامپیوتر دانشگاه تهران، ایران | ||
دین، توسعه پایدار، صلح و رفاه (آنلاین) دکتر دیلیپ کومار موهانتا/ استاد گروه فلسفه دانشگاه کلکته، هند | ||
استراحت و پذیرایی | ۱۰:۲۰- ۱۰:۰۰ |
فارسی | نشست ۱۱: تالار حنانه صلح و حل منازعه در اندیشههای سیاسی اجتماعی رئیس نشست: دکتر حمیدرضا نمازی سهشنبه ۱۲:۰۰-۱۰:۲۰ آدرس فیلم نشست: | ظرفیتهای مکتب ایرانی صلح؛ در حل تنازع دکتر محمد منصورنژاد/ عضو هیئت مدیره و مسئول کمیته دینپژوهی انجمن علمی مطالعات صلح ایران |
مقایسه مبانی اندیشههای سوامی ویوکنند و مهاتما گاندی درباره صلح دکتر حجتالله جوانی/ دانشیار دانشکده الهیات دانشگاه الزهرا | ||
حل منازعه در اندیشه سیاسی جان رالز دکتر سیدرضا موسوی/ استادیار دانشکده معارف و اندیشه اسلامی دانشگاه تهران | ||
پژوهشی بر منشور صلح در «ارته شاستره» سیاست نامه هند باستان دکتر فرزانه اعظم لطفی/ دانشیار دانشکده زبانها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران | ||
جنگ و صلح در اندیشه سیاسی موزی دکتر علی آقاجانی/ استادیار گروه علوم سیاسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه |
انگلیسی | نشست ۱۲: تالار ملل مقررات و ساختارهای بینالمللی؛ منازعه و حل منازعه از نظریه تا عمل رئیس نشست: دکتر محمدتقی اسلامی سهشنبه ۱۲:۰۰-۱۰:۲۰ آدرس فیلم نشست: | دلایل اصلی سقوط غرب و ظهور آیندهای بهتر (آنلاین) دکتر جان اوبرگ/ مدیر بنیاد فراملی صلح و تحقیقات آینده، سوئد |
باند بر روی زخمهای گلوله: نگاهی انتقادی به راهحلهای کوتاهمدت برای درگیریهای بلندمدت دکتر محمدرضا سعیدآبادی/ دانشیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، ایران | ||
مسائل جاری مقررات حقوقی بینالمللی پهپادها در زمان صلح و درگیریهای مسلحانه دکتر شیرین خمداموا/ دانشیار دانشگاه اقتصاد و دیپلماسی جهانی، ازبکستان | ||
برخی از ایدهها در مورد حلو فصل اختلافات قبل از محاکمه در کشورهای بریکس دکتر سنیا میخایلوُونا بلیکوُوا/ استاد دانشگاه حقوق ایالتی کوتافین مسکو، روسیه | ||
نقش جوامع بومی در تقویت صلح در هندوراس دکتر الهه نوری غلامیزاده/ استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، ایران | ||
نماز و ناهار | ۱۳:۲۰- ۱۲:۰۰ |
فارسی | نشست ۱۳: تالار حنانه کرامت انسانی و اخلاق؛ صلح و حل منازعه رئیس نشست: دکتر مقصود فراستخواه سهشنبه ۱۵:۰۰-۱۳:۲۰ | تدوین منشور کرامت انسانی و ضرورتهای آن برای صلح بینالملل دکتر محمدجعفر امیرمحلاتی/ استادتمام الهیات صلح دانشگاه اوبرلین ایالات متحده |
ایده و استراتژی اخلاق سیاسی و سیاست اخلاقی برای صلح و حل منازعه دکتر سیدمحمود نجاتی حسینی/ استادیار جامعهشناسی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی | ||
بازخوانی مفهوم دارالسلام براساس اندیشه صلح جهانی قرآن کریم و مباحث شرع اسلامی دکتر حسن ستاری ساربانقلی/ دانشیار گروه معماری و شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز | ||
عفو و بخشایش بهمثابه مهمترین پیشفرض انسانی و اسلامی صلح و مهار جنگ دکتر محمّدهادی طلعتی/ پژوهشگر ارشد مرکز پژوهشی مجد شیراز | ||
انسانشناسی صلح و خشونت دکتر منصور میر/ استادیار دانشکده معارف و اندیشه اسلامی دانشگاه تهران |
انگلیسی | نشست ۱۴: تالار ملل ابتکارات و اهرمهای بینالمللیِ صلح و حل منازعه رئیس نشست: دکتر سنیا میخایلوُونا بلیکوُو سهشنبه ۱۵:۰۰-۱۳:۲۰ آدرس فیلم نشست: | کمکهای بشردوستانه اتحادیه اروپا در پاسخ به بحرانها و شرایط اضطراری در سراسر جهان (آنلاین) دکتر کلاودیا سندا میدزینسکا/ استادیار دانشگاه کمیسیون آموزش ملی کراکوف، لهستان |
نیاز به صلح و ابزاری برای صلح (آنلاین) دکتر خاویر مائو/ رئیس دپارتمان فلسفه شیلونگ، هند | ||
ابتکارات مسالمتآمیز اتحادیه آفریقا برای امنیت داخلی و مقاومت در برابر مداخله خارجی دکتر امیربهرام عرباحمدی/ دانشیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، ایران | ||
ارزیابی نقش دوگانه بازیگران غیردولتی خاورمیانه در ایجاد صلح و درگیری: مطالعه موردی حزبالله دکتر رضا جوادی/ دکترای علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه تهران، ایران | ||
اقتصاد سیاسی زنجیرههای عرضه جهانی: تضاد یا صلح در روابط تجاری بین ایالات متحده و چین زهرا کلهر/ دانشگاه تهران، ایران | ||
استراحت و پذیرایی | ۱۵:۲۰- ۱۵:۰۰ |
فارسی | نشست ۱۵: تالار حنانه صلح و منازعه در سیاست ایرانی؛ از فهم نظری تا دشواریهای عملی رئیس نشست: دکتر محمد سمیعی سهشنبه ۱۷:۰۰-۱۵:۲۰ آدرس فیلم نشست: | میونکسیا یا کوتاه آمدن در قدرت دکتر حمیدرضا نمازی/ استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران |
«تعامل مهاری» الگویی برای فهم منازعات؛ با نگاهی به ایران دکتر سعیده کوزهگری/ دکتری روابط بینالملل دانشگاه تربیت مدرس | ||
تأملی در دشواری مصالحه و رفع منازعه در سیاستورزی ایرانی دکتر مقصود فراستخواه/ استاد برنامهریزی توسعه و آموزش عالی مؤسسه تحقیقات و برنامهریزی آموزش عالی | ||
مدیریت منازعه در فقدان شرایط فیصلهبخش در ایران دکتر محمدرضا جوادی یگانه/ دانشیار گروه جامعهشناسی دانشگاه تهران | ||
مروری بر تاریخ صدساله منازعه نخبگان در ایران دکتر احمد میدری/ استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز و مدیر اندیشکده مقابله با فقر و نابرابری |
انگلیسی | نشست ۱۶: تالار ملل الگوهای بازیگران شرق آسیایی صلح؛ مالزی، ژاپن و چین رئیس نشست: دکتر شیرین خمداموا سهشنبه ۱۷:۰۰-۱۵:۲۰ آدرس فیلم نشست: | جهانیکردن دستور کار مدنی: طرح دیپلماتیک مالزی برای حل مناقشات بین ملل مسلمان دکتر عبداللطیف بنمحمدابراهیم/ مؤسسه بینالمللی مطالعات پیشرفته اسلامی، مالزی |
رونمایی از صلحطلبی ژاپنی: بررسی پویاییهای داخلی و خارجی در تغییرات امنیتی دکتر علی گلمحمدی/ استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، ایران | ||
سون تزو و چاناکیا: تحلیل تطبیقی از جنگ، صلح و حکومت داری در چین و هند در چارچوب سیاست جهانی دکتر مازیار مظفری فلارتی/ استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، ایران | ||
ساخت پلها، شکل دادن راهحلها: مزیت دیپلماتیک مالزی در جهان اسلام وان نعیم وان منصور/ مؤسسه بینالمللی مطالعات پیشرفته اسلامی، مالزی | ||
تحلیلی از سازمان همکاری شانگهای و سیاست «نگاه به شرق» ایران دکتر تانگ یو وو/ پژوهشگر پسادکتری در دانشگاه تهران، دانشکده روابط بینالملل، حقوق و علوم سیاسی، چین | ||
استراحت و پذیرایی | ۱۷:۲۰- ۱۷:۰۰ |
اختتامیه
از صلحطلبی تا صلحستیزی؛ مطالعه موردی کوئیکرها در سینما دکتر محمدباقر قهرمانی/ دانشیار دانشکدگان هنرهای زیبا دانشگاه تهران | ۱۷:۴۰-۱۷:۲۰ |
نمایش کلیپ صلحسازان ایرانی | ۱۷:۵۰-۱۷:۴۰ |
نقش هوش مصنوعی در کاهش منازعات دکتر بهزاد احمدی/ دبیر اجرایی و استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران | ۱۸:۱۰-۱۷:۵۰ |
معرفی و رونمایی از کتاب صلح ایرانی با حضور: دکتر نعمتالله فاضلی، استاد بازنشسته پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی دکتر محمدمهدی مجاهدی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی آدرس فیلم نشست: | ۱۸:۴۰-۱۸:۱۰ |
عکس یادگاری و پذیرایی پایانی |
دیدگاهتان را بنویسید