شصتوچهارمین نشست کرسی یونسکو: حساسیتهای بینفرهنگی دانشجویان افغانستانی نسبت به دانشجویان ایرانی دانشگاه تهران؛ فضای ارتباطی بینالمللی
شصتوچهارمین نشست کرسی یونسکو در فرهنگ و فضای مجازی: دوفضاییشدن جهان در روز یکشنبه 10 دی 1402 با موضوع «حساسیتهای بینفرهنگی دانشجویان افغانستانی نسبت به دانشجویان ایرانی دانشگاه تهران؛ فضای ارتباطی بینالمللی» و با سخنرانی فاطمه حاتمی، پژوهشگر و مدرس، و رئیس ادارة پیشگیری ایمنسازی اصناف سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان، برگزار شد.
مبحث بینالمللیشدن، بهطور عام، و جذب دانشجویان خارجی، بهطور خاص، به یکی از اولویتهای مهم دانشگاههای برتر کشور تبدیل شده است. یکی از عوامل مهم و مؤثر در جذب و نگهداری دانشجویان خارجی، کاهش دورة انطباقپذیری فرهنگی و اجتماعی آنان هنگام ورود به ایران و انطباق با نظام فرهنگی، اجتماعی و آموزشی کشور، بهطور خاص، است.
دغدغة انطباق فرهنگی دانشجویان بینالمللی در کنار ادامة تحصیلات در کشور میزبان، با مشکلات عظیم سازگاری ناشی از فرهنگهای متمایز، جدایی از خانه، لزوم سازگاری با نظام آموزشی جدید، ارزشها، هنجارها، الگوهای رفتاری و انتظاراتی همراه است که بدون آن فرد قادر به کار با حداقل اثربخشی در جامعه نیست.
حاتمی در این نشست گزارش فعالیت پژوهشی ویژة خود را دربارة دانشجویان افغانستانی دانشگاه تهران با رویکرد نظریة DMIS مدل توسعهای حساسیت بینفرهنگی از میلتون جی بنت و بهروش آماری ترکیبی عرضه کرد.
در این پژوهش، پس از بررسی مراحل DMIS، 184 دانشجو به پرسشنامة استاندارد پاسخ دادند. برای تکمیل اطلاعات و کسب دیدگاههای عمیق شرکتکنندگان، هشت سؤال بهصورت مصاحبه مطرح شد. آمارهای کمّی و اطلاعات بسیار جامع دربارة روحیات شرکتکنندگان از موارد مطرح در این پژوهش بود. این دیدگاهها در نهایت به طرح پیشنهادهایی در زمینة کاهش حساسیتهای بینفرهنگی در میان دانشجویان افغانستانی دانشگاه تهران انجامید. دستاوردهای این پژوهش به این دلیل حائز اهمیت است که انطباق فرهنگی در میان اتباع بیگانه در کشور میزبان اضطراب را کاهش و میزان یادگیری، همچنین تطابق فرهنگی آنها را افزایش خواهد داد.
حاتمی روزنامهنگارو محقق، دارای مدرک کارشناسیارشد در علوم ارتباطات از دانشگاه تهران است. اهم سوابق علمی و اجرایی ایشان به قرار زیر است:
- محقق و مدرس دروس سواد رسانه، ارتباطات و روزنامه نگاری
- تدوین فرهنگنامة شهروندی (4) در ادارة شهروندی شهرداری اصفهان
- تدوین و ایجاد برنامه جامع مدیریت بحران در بازار اصفهان
- کارشناس ارشد ادارة ارتباطات در مدیریت روابط عمومی در شهرداری اصفهان
عناوین تحقیقات دانشگاهی ایشان از این قرار است:
- تماشاگران سینمای ایران و استقبال از فیلمهای عامهپسند (مطالعة مخاطبان فیلم مطرب)
- بررسی دلایل و ضرورتهای احیای شاهراه ابریشم بهعنوان محور ارتباطی بین فرهنگی ایران و چین
- روشهای پژوهش در ارتباطات
- اکسپت پژوهش Paper Title: CULTURAL Mutual Adaptation of International Students of Tehran University and Social Networking Sites از International Conference on Psychology, Language and Teaching (ICPLT) در سال 2020
- سیاستگذاری رسانهای و میزان انطباق با دستورالعملها در ساختار سازمانهای رسانهای، مطالعة موردی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
- بازنمایی تعامل مفهوم دین و کرونا بر اساس ویدئوسخنرانی شهروند آمریکایی در نیویورک – نظریة فرایند غیردینیشدن، رونالد اینگلهارت
- بررسی توان مدیریت شایعه در شبکههای اجتماعی توسط سازمانهای مدیریت بحران در زمان وقوع بحران
- تحلیل و ارزیابی کمپین تبلیغاتی سیودومین جشنوارة بینالمللی فیلم کودک و نوجوان
فیلم این نشست در لینک زیر در دسترس علاقهمندان است.
دیدگاهتان را بنویسید