گزارش دانشجویان مطالعات ژاپن از شرکت در سمینار زنان؛ صلح و توسعه پايدار
[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=”]
[av_slideshow size=’featured’ animation=’slide’ autoplay=’false’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_slide slide_type=’image’ id=’358′ video=” mobile_image=” video_ratio=” title=” link_apply=” link=’lightbox’ link_target=”][/av_slide]
[/av_slideshow]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
نخستين سمينار مشترک ايران و ژاپن با عنوان «زنان؛ صلح و توسعه پايدار» با مشارکت معاونت امور زنان و خانواده رئيس جمهور، دفتر مطالعات سياسي و بين الملل وزارت امور خارجه و بنياد صلح ساساکاواي ژاپن دوشنبه 20 اردیبهشت 1395 در مرکز مطالعات سياسي وبين الملل وزارت امور خارجه برگزار شد . در این نشست اساتید و دانشجویان رشتهء مطالعات ژاپن دانشکدهء مطالعات جهان دانشگاه تهران نیز شرکت داشتند .
دکتر سيد عباس عراقچي معاون حقوقي و امور بين الملل وزارت امور خارجه ، دکتر معصومه ابتکار رئيس سازمان محيط زيست ، سرکار خانم شهين دخت ملاوردي معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده ، جناب آقای دکتر زهرانی مدير کل دفتر مطالعات سياسي و بين الملل وزارت امور خارجه همچنين همسر نخست وزير ژاپن خانم «آبه» رئیس بنیاد حمایت اجتماعی و رئيس بنياد ساساکاوا از جمله مهمانان برجسته اين سمينار بودند. برگزاري سه نشست تخصصي با عنوان توانمندسازي زنان : فرصت ها و چالش ها، نقش زنان در صلح و نقش زنان در امداد پزشکي و بلاياي طبيعي از جمله بخش هاي تخصصي اين سمينار بود .
اولین سخنران آقای دکتر عراقچی بودند . ایشان در صحبتهای خود به قراابتهای فرهنگی دو کشور اشاره کردند و این مناسبات را عمیق تر از موضوع نفت و انرژی و تکنولوژی های نوین معرفی کردند .
ایشان در رابطه با نقش زنان در توسعه پایدار گفتند : آرمان برقراری توسعه پایدار بعنوان برآیند نهایی اهداف 2030 بر مبنای توسعهء اقتصادی ، اجتماعی و محیط زیست پایدار است . این سه هر کدام به نوبه خود به مشارکت فعال جمعیت زنان تکیه می کند . جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر پشتوانهء اعتقادی خود مبنی بر برابری زن و مرد در شأن کرامت انسانی که در اصول 20 و 21 قانون اساسی تجلی یافته طی 37 سالگذشته به ارتقاء جایگاه زنان و توانمندسازی آنان اهتمام بسیاری نموده و در برنامه های توسعه همواره آنرا مورد توجه قرار داده است .
معاون وزير امور خارجه در خصوص روابط اقتصادي ايران و ژاپن گفت: اين روابط که در مسير تحول بنيادين قرار گرفته ، ميوهاي است که بر شاخه روابط انساني و فرهنگي دو کشور روييده است. شرايط بينالمللي که پس از برجام ايجاد شده است کمک زيادي به گسترش اين روابط خواهد کرد و اين سمپوزيوم قدم مثبتي در تعاملات اجتماعي و فرهنکي دو کشور بهويژه در حوزه زنان است.
سرکار خانم مولاوردی بعنوان دومین سخنران این نشست ، به نقش مهم برگزاری این سمینار در تقویت توسعه پایدار به ویژه در حوزهء زنان اشاره کردند . ایشان خاطر نشان کردند : در ديدار با خانم آبه همسر نخست وزير ژاپن به تفاهمنامه اي رسيديم كه در چارچوب همكاريهاي خودمان در قالب يك برنامه مشترك اين موضوع را پيگيري ميكنيم. نقش زنان در توسعه اقتصادي و پايدار در كشور ژاپن و تجارب ايران در ابعاد مختلف در قالب اين همكاريها مورد بررسي بيشتر قرار ميگيرد و به همين منظور سفراي ايران و ژاپن اين موضوع را پيگيري ميكنند.
سخنران بعدی جناب آقای یوهی ساساکاوا رئیس بنیاد صلح ساساکاوا بودند . ایشان خاطرنشان کردند که این همایش از پروژه های جدید بنیاد صلح ساساکاوا است که با همکاری معاونت امور زنان دفتر ریاست جمهوری و دفتر مطالعات وزارت امور خارجه ایران ، برای پیگیری و حمایت از موضوع ” همبستگی زنان برای توسعه پایدار و صلح جهانی ” برگزار شده است .
ایشان در رابطه با نقش زنان در جامعه گفتند : در سالهای اخیر ، کشورها تلاش کرده اند برای زنان محیطی ایجاد کنند تا آنها بتوانند توانایی و قابلیت های خود را ارائه دهند و این امر باعث تحقق رشد و توسعه پایدار خواهد شد . در ژاپن امروزی بیش از هر زمانی نقش زنان در جامعه پررنگ تر شده است و یکی از ارکانهای اصلی دولت ژاپن حمایت از زنان جهت مشارکت و سهم بیشتر آنان در اجتماع می باشد . در ایران نیز مانند ژاپن به نقش زنان در جامعه توجه شده و یکی از اهداف اقتصاد کلان قلمداد شده است . همچنین اضافه کردند که : برای پیگیری توسعه پایدار و صلح جهانی همکاری تمام اعضای جامعه ضروری می باشد .
خانم دکتر ابتکار به تأثیر سازنده زنان در تصمیم گیریها و الویتهای موجود برای جذب زنان جوان و کارآفرین و تحصیل کرده در مشاغل مختلف اشاره کردند . همچنین به اهمیت صلح بخصوص در منطقه که در دهه های اخیر خشونت و تروریسم در آن رواج یافته پرداختند و خاطر نشان کردند که فعالیتهای نظامی و خشونت موجود در منطقه نه تنها تلفات انسانی فراوانی داشته بلکه به محیط زیست و بوم شناسی منطقه نیز دارد . ایشان به همکاری های موثر با کشورهایی همچون ژاپن که از طلایه داران حفظ محیط زیست جهان است تأکید کرده و نقش حمایتهای جامعهء بین الملل و بنیادهایی همچون بنیاد ساساکاوا و جایکا را سازنده ارزیابی کردند .
خانم آبه رییس بنیاد حمایت اجتماعی ضمن ابراز خوشحالی از دعوت به عمل آمده برای حضور در این همایش بین المللی و تقدیر و تشکر از برگزار کنندگان آن ، به خسارات فراوان حاصل از بلایای طبیعی در ژاپن اشاره می کنند و در خصوص حل مسائل زیست میحطی ، همکاری نه تنها ایران و ژاپن بلکه همهء کشورها را لازم دانستند. ایشان گفتند : هر کشوری بایستی به نقش فعال زنان در جامعه برای رسیدن به صلح پایدار اهمیت دهد . برای ایجاد صلح جهانی پایدار ، انتظار می رود که زنان در هر کشور فعالانه در ادارهء امور جامعه مشارکت نمایند . همچنین علاقه مندی خود در بهبود نظر نسل جوان ایران نسبت به ژاپن را اظهار کردند . در آخر اظهار داشتند که عمیقا آرزو می کنند که همایش به توسعه و ارتقاء روابط دوستانه بین دو کشور ایران و ژاپن و همچنین توسعه اجتماعی زنان بیانجامد.
بعد از پایان این بخش از همایش ، اولین نشست تخصصی با موضوع توانمندسازی زنان: مسائل و چالش ها با سخنرانی سرکار خانم میزوتسوکوشی رئیس بانکداران خوب و خانم دکتر جواهری عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی برگزار شد .
خانم میزوتسوکوشی به سرمایه گذاری مالی شرکتهای ژاپنی و اجرای موفقیت آمیز آنها اشاره کردند . ایشان عنوان کردند که شرکتها در مدیریت منابع و استفاده هر چه کمتر از انرژی ها و آلایندگی هر چه کمتر محیط زیست در فرآیند تولید مورد ارزیابی قرار می گیرند . سازگاری با محیط زیست از نگرانیهای مدیران شرکتی است که در راستای آن تدابیری مناسب اندیشه می شود و این خود نوعی رواج سرمایه گذاری برای نسل های آینده و حفظ محیط زیست است . همچنین نقش زنان در مدیریت هزینه های اکثر خانواده های ژاپنی بسیار اهمیت دارد و زنان هستند که تصمیم گیرنده مصارف و مخارج خانواده ها هستند و می توانند به عنوان مدیر مالی کوچکی در خانواده عمل کنند .
سرکار خانم دکتر جواهری به مشارکت زنان در همهء حوزه های اجتماعی اقتصادی به عنوان شالوده های اصلی صلح و توسعهء پایدار اشاره می کنند . ایشان رویکرد جمهوری اسلامی ایران در توانمند سازی را اینگونه تصریح کردند : 1 – توانمند سازی همه جانبه و نه تنها اقتصادی 2 – توجه به توانمندسازی جمعی و فردی زنان 3 – توجه به رویکرد پایین به بالا . در واقع نقش خود زنان در تغییر وضعیت 4 – توجه به تکثر زیست جهانی زنان
ایشان نقش آموزش در همهء سطوح را ، در توانمند سازی زنان بسیار مهم دانستند . عامل دیگر در توسعهء پایدار را بهداشت و توجه به امید به زندگی عنوان کردند . توانمند سازی در حوزه اقتصاد و اشتغال را نیز ذکر کردند و به اهمیت نقش کارآفرینی آنها اشاره داشتند .
شباهتهای ایران و ژاپن را در موارد زیر مطرح کردند : در هردو کشورها حفظ سنتها ، اهمیت خانواده در هردو ملت ، روند افزایش اشتغال زنان ، نقش خانواده در حمایت از سالمندان مورد توجه بوده است .
دومین نشست تخصصی با موضوع نقش زنان در صلح با سخنرانی سرکار خانم هیسای ناکانیشی عضو هیأت علمی دانشگاه دوشیشای ژاپن و آقای دکتر میرمحمد صادقی رئیس کرسی حقوق بشر دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد .
خانم دکتر هیسای ناکانیشی سهم زنان در صلح و توسعه پایدار را حیاتی و مهم می دانند . ایشان نقش زنان را در این زمینه به سه دسته مهم زیر تقسم بندی می کنند :
1 – نقش زنان در خانواده و اجتماع : ایران و ژاپن هر دو ارزشهای مشترکی برای زن در خانواده قائلند. ارزشهای اسلامی ایران توجه بیشتری به نقش زنان در خانواده ، تأمین نیازهای خانواده ، پرورش کودکان که سازندگان جامعه در نسل بعد هستند ، را دارد . ژاپن زنان را بازیگران حیاتی حال و آینده جامعه از طریق تعهد به خانواده به عنوان پایه و اساس توسعه جامعه ، می داند .
2 – نقش زنان در فرایندهای تصمیم گیری : جریان سازی جنسیتی بین المللی یک از ابزارهای مهم برابری جنسیتی در جامعه برای ارتقاء فرایند تصمیم گیری در تمام سطوح خانوادگی ، اجتماعی ، دولتهای مرکزی و محلی و سازمانهای بین المللی است و در واقع نقش کلیدی برای دولتهای دموکراتیک و اثر بخشی در توسعهء اقتصادی در نظر گرفته شده است .
3 – نقش زنان در فعالیتهای اقتصادی : همچنین به حقوق و دستمزد یکسان برای هر دو قشر زنان و مردان اشاره دارند ، و به اعطاء مرخصی زایمان با حقوق و تضمین شغلی بعد از مرخصی در هر دو جامعهء ژاپن و ایران را ، نیازمند به توجه عنوان می کنند .
آقای دکتر میرمحمد صادقی با موضوع خشونت علیه زنان و مانع صلح پایدار خشونت را به انواع 1 – خشونت خانگی که مربوط به کشور و منطقه خاصی نیست ، 2 – خشونت جنسی که درصد آن در جهان کثیر است و کمتر هم گزارش می شود چون خیلی وقتها در داخل حلقه های نزدیک از خویشان و دوستان انجام می شود ، 3- قاچاق زنان : اعزام ، پذیرش و بکارگیری برخی از اشخاص از طریق خدعه و اجبار به قصد مسائلی مثل فحشا یا سوءاستفاده های دیگر جنسی و کار اجباری و از این قبیل و فروش دختر بچه ها از سوی اولیاء آنها به مردان ثروتمند کشورهای دیگر تحت عنوان همسر آینده ،4 – خشونت مسلحانه دسته بندی می کنند . علاوه برآن ایشان به این موضوع نیز اشاره دارند که : امروز گاه خشونت بنام دین انجام می شود . مثل گروههای داعش و مشابه آن که در طول تاریخ نیز بوده است .
سومین نشست تخصصی با موضوع نقش زنان در امداد پزشکی و بلایای طبیعی با سخنرانی سرکار خانم دکتر میکوایشی عضو هیأت علمی دانشگاه درمان پزشکی ، بانوی سال 2012 و جناب آقای دکتر محسن ضیایی رئیس جمعیت هلال احمر ایران برگزار شد .
سرکار خانم میکوایشی به اهمیت تشکیل شبکه های امداد رسانی تشکیل شده از همهء افراد و همکاری زنان و مردان در این شبکه ها در امداد رسانی اشاره می کنند . در واقع شبکهء انسانی کلیدواژهء بسیار مهمی است . اگر شبکه فقط از مردان یا فقط از زنان باشند در واقع شبکه کامل نخواهد بود .
دکتر محسن ضیایی با موضوع نقش زنان در مدیریت بحران اظهار می دارند که : کاهش خطر و بلایا مستلزم رویکردهای پیشگیرانه وسیع و مردم محورتر است . اقدامات مربوط به کاهش بلایا باید مبتنی بر رویکردهای چند بخشی فراگیر و قابل دسترس باشد و دارای کارامدی و اثربخشی گردد . ضمن اذعان به نقش راهبری و هماهنگی دولتها باید با ذی نفعان از جمله زنان ، کودکان و جوامع جوانان و افراد داری معلولیت ، افراد فقیر و مهاجران ، مردم بومی ، داوطلبان داری حرف و مشاغل و کهنسالان در طراحی و اجرای سیاستها ، استانداردها و برنامه ها ارتباط و مشارکت داشته باشد . کاهش خطر بلایا نیازمند حضور و مشارکت کلیت جامعه است .
همچنین در ادامه اضافه می کنند که : نقش زنان در مدیریت بحران تنها به لحاظ کردن نیازها و آسیب پذیری خاص آنها در مدیریت بحران محدود نمی شود . زنان بعلاوه نقش حساس و کلیدی در برنامه ریزی و اجرای موفقیت آمیز مدیریت بحران را دارا هستند . در نتیجه موضوع زنان و مدیریت بحران باید در هر دو سطح مورد توجه قرارگیرد .
زنان با در نظر گرفتن ظرفیت و توانایی هایی که دارند می توانند نقش عمده ای را در بازسازی معنوی و غیر فیزیکی و دراز مدت پس از هر حادثه ایفا نمایند . بدیهی است که وجود ظرفیتها و توانایی های ذاتی در زنان به تنهایی و فی نفسه به تنهایی کافی نیست . بلکه سیاستها و راهبردها و برنامه های مدیریت بحران در سطح ملی و محلی باید بطوری طراحی و تدوین گردد که اولا نقش اساسی زنان در مدیریت بحران را به رسمیت بشناسد و آنگاه این نقش را در کلیه مراحل و صدور برنامه ها تلفیق و عملیاتی نمود .
در بخش اختتامیه نیز جناب آقای تاناکا رئیس بنیاد ساساکاوا و آقای دکتر زهرانی مدیر دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه سخنرانی مفید و مجملی با مضمون زیر ایراد کردند :
آقای تاناکا گفتند : نقش زنان همیشه در خصوص رسیدن به یک توافق جامع برای صلح مثبت بوده است . در سازمان ملل هم کارهای زیادی در این خصوص انجام شده و ما نیز می توانیم تجربیات خود را به صورت جهانی بسط دهیم . بنیاد صلح ساساکاوا و ایران می توانند با هم کار کنند و ما از برگزاری این سموزیوم بسیار راضی و خشنود هستیم و از همه تشکر می کنم .
آقای دکتر زهرانی گفتند : زنان نه تنها باعث ایجاد ایده بلکه به هدایت ایده به سمت عمل نقش دارند . بطور ساده ارتباط ملموسی بین ایرانی ها و مهمانان ژاپنی بود . این ارتباط محسوس و قابل لمس بود . کنفرانس های کمی وجود دارند که در آن چنین ارتباطی وجود داشته باشد . ژاپنی ها و ایرانی ها خیلی خوب می توانند در ایجاد ایده های انتزاعی و عملی ساختن آنها با هم همکاری کنند . این رویداد در فضای درستی اتفاق افتاد و این رشد خوبی است . ایران برای آینده این سمپوزیوم احترام قائل است . کار با بنیاد ساساکاوا بدین معناست که ما می توانیم ایده هایی را برای آینده داشته باشیم .
عمومی | |
8/3/1395 | |
مینا مقصودی، میترا عطاپور، فاطمه زارع زاده |
[/av_textblock]
[/av_one_full]
دیدگاهتان را بنویسید