چهلمین نشست کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ: دوفضاییشدن جهان
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
چهلمین نشست کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ: دوفضاییشدن جهان با عنوان «زیباییشناسی قدرت و مقاومت در فضای مجازی: مقاومت دیجیتالی یا سرکوب مقاومت؟» با سخنرانی دکتر عبدالله کریمزاده، مدرس مطالعات فرهنگی در دانشگاه علامه طباطبایی و مدرس ادبیات انگلیسی در دانشگاه تهران، در روز دوشنبه 27 اردیبهشت 1400، ساعت ۱8:۰۰ الی 19:0۰ بهصورت مجازی در کانال اینستاگرام کرسی برگزار شد.
بهگفتة دکتر کریمزاده، یکی از جلوههای فرهنگ دیجیتال ظهور سوژگیهای جدید در بستر فضای مجازی است. این سوژگیها که معطوف به هژمونیهای دنیای آفلاین است به بازتولید دیجیتالی دیالکتیک قدرت و مقاومت منجر شده و شکلهای جدیدی از کنشهای گفتمانی را امکانپذیر ساخته است. خردهفرهنگ هواداران که سابقاً در بستر فضای آفلاین با گسلهای ایدئولوژیکی اصطکاک پیدا میکرد، اکنون به لطف فناوریهای دیجیتال خصلت پادفرهنگی و پادگفتمانی پیدا کرده است و در بستر فضای مجازی به شیوههایی خلاقانهتر اقدام به براندازی معناها و امپراتوری روایتها میکند. پدیدههایی چون «فنفیکشن»،«فنساب»،«فنداب»، «فنپارودی»، «سایبرمیم» و نظایر آن برآمده از فرهنگ هواداری است و در فضاهای مقاومتی جدیدی را برای سوژههای فرودست فراهم ساخته و رؤیای ریزوماتیکردن گفتمانهای هژمونیکی و مرجعیتزدایی از کلانروایتها را محقق ساخته است.
از سوی دیگر، هژمونی الگوریتمها و دیکتاتوری کلاندادهها شیوههای جدیدی از سرکوب و خشونت معرفتشناختی را برای سوژههای فرادست فراهم ساخته است. بدینسان، بازتولید روابط نامتقارن قدرت و صورتهای بازتولیدشونده انقیاد در فضای آفلاین را امکانپذیر میسازد.
دکتر کریمزاده در این نشست، دربارة سازوکارهای این دیالکتیک بحث کرد و به این سؤال پرداخت که فضای مجازی چگونه در صورت و محتوای رژیم سوژگی ما دستکاری میکند و از این رهگذر زیباییشناسی مقاومت و قدرت را بازتعریف میکند.
فیلم این نشست در کانال اینستاگرام کرسی به نشانی زیر در دسترس علاقهمندان است.
ucccdsw.ut
[/av_textblock]
[av_slideshow size=’featured_large’ animation=’slide’ autoplay=’false’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_slide id=’11403′][/av_slide]
[/av_slideshow]
دیدگاهتان را بنویسید