پیشنشست دومین همایش بینالمللی مطالعات چین
دومین همایش بینالمللی مطالعات چین 29 و 30 شهریور 1400 در دانشکدة مطالعات جهان برگزار خواهد شد.
در روز شنبه 9 مرداد 1400، پیشنشست این همایش با حضور دبیران و سیاستگذاران همایش و اعضای کمیتة علمی آن، از ساعت 11:00 الی 13:00 بهطور مجازی و در دو بخش برگزار شد.
در بخش نخست این پیشنشست، دکتر ناهید پوررستمی، دبیر همایش بینالمللی مطالعات چین، به مرور همایش نخست در 18 و 19 خرداد 1398 پرداخت که با 162 چکیده، از 10 کشور، به سه زبان فارسی، انگلیسی و چینی در دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد.
دکتر پوررستمی، ضمن بیان این مطلب که رشتة مطالعات چین در دانشکدة مطالعات جهان در دست راهاندازی است، برگزاری چنین همایشهایی را گامی مؤثر در این امر خواند.
به گفتة دبیر دومین همایش بینالمللی مطالعات چین، این همایش در سه محور ابعاد بینالمللی، مسیر اقتصادی و سیاسی، و روابط ایران و چین برگزار خواهد شد. تاکنون 132 نفر برای شرکت در این همایش ثبتنام نهایی انجام دادهاند که ثبتنام 106 نفر از آنان نهایی شده است. تاکنون 82 چکیده برای این همایش ارسال شده که 75 چکیده در حال بررسی در کمیتة علمی این همایش است (3 چکیده نهایی نشده، 2 چکیده با تخلف محرز علمی همراه بوده و رد شده، و 2 چکیده بازپسگرفته شده است). از این تعداد 41 درصد در محور ابعاد بینالمللی، 21 درصد در محور مسیر اقتصادی و سیاسی، و 38 درصد در محور روابط ایران و چین است.
دکتر پوررستمی به دو نکتة کلیدی در برگزاری این همایش اشاره داشت. نخست آنکه آخرین مهلت ارسال چکیده به دبیرخانة همایش از 10 مرداد به 20 مرداد تمدید شد. دوم، دبیرخانة همایش چکیدههایی را با 1000 کلمه خواهد پذیرفت و دو امتیاز ویژه برای این چکیدهها درنظر گرفته شده است. به نویسندگان این چکیدهها وجهی پرداخت خواهد شد؛ درعینحال، در مجلة علمی-پژوهشی دانشکدة مطالعات جهان منتشر میشود. علاقهمندان به ارسال این چکیدههای 1000 کلمهای لازم است، چکیدة اولیة خود را تا 20 مرداد به دبیرخانة همایش ارسال دارند. به چکیدههای پذیرفتهشده تا 25 مرداد پاسخ داده خواهد شد. مؤلفان این چکیدهها تا 10 شهریور فرصت دارند تا چکیدة مبسوط خود را در 1000 کلمه به دبیرخانه ارسال کنند.
دکتر پوررستمی وبگاه دومین همایش بینالمللی مطالعات چین را برای ارسال چکیدهها و دریافت آخرین اخبار خاطرنشان شد:
https://csconf.ut.ac.ir/
خاتمهبخش سخنان دبیر همایش تشکر از برگزارکنندگان و حامیان مالی این همایش بود.
دکتر محمد مرندی، رئیس کمیتة سیاستگذاری دومین همایش بینالمللی مطالعات چین، روابط ایران و چین را برای ایران مهم دانست ولی افزود: «بهدلیل چالشهایی که چین با امریکا دارد، برقراری روابط با ایران برای چینیها بسیار مهمتر است.» وی مخالفان برقراری روابط میان ایران و چین را به دو دسته تقسیم کرد: افرادی که در اینباره دانش و آگاهی کافی ندارند؛ و سربازان غربی و رسانههای فارسیزبان خارج از کشور.
دکتر مرندی با بیان این مطلب که روابط ایران با چین بسیار کمتر و محدودتر از روابط سایر کشورهای همجوار با چین بوده است، افزود: «ایران باماندن در برجام، علیرغم خروج یکطرفة امریکا، حسن نیت خود را به جهان نشان داد. اما، نباید با محدودکردن خود برای برقراری رابطه با چند کشور، از ظرفیتهای سایر کشورهای جهان غافل ماند.»
رئیس سیاستگذاری دومین همایش بینالمللی مطالعات چین، بزرگترین مشکل ایران را در برقراری ارتباط با چین، عدمشناخت خواند و افزود: «استانهای مختلف چین هریک بهاندازة کشور ایران جمعیت دارد. باید شرکتها و ظرفیتهای موجود در این استانها را بشناسیم و برای برطرفکردن مشکلات کشور، به مراوده با آنان بپردازیم.»
دکتر مرندی با برشمردن ظرفیتهای علمی خوب در دانشگاه تهران و سایر دانشگاههای کشور برای افزایش شناخت جامعه و جمعیت نخبگان کشور دربارة چین، ابراز امیدواری کرد باتوجه به رویکرد سرسختانة ایران برای حفظ استقلال خود، بتوان ظرفیتها، راهها و مخاطرات برقراری روابط با چین را بهدرستی شناخت و از آن در رفع مشکلات کشور بهرهبرد.
در بخش دوم این پیشنشست، دکتر بهزاد شاهنده، دبیر علمی دومین همایش بینالمللی مطالعات چین، بر اهمیت بررسی تحولات اخیر و دورنمای روابط با چین و سیاست خارجی این کشور تأکید کرد و افزود: «چین امروز از دیوار خود پایین آمده است و دیگر صرفاً نظارهگر نیست.» دکتر شاهنده با اشاره به روابط گستردة عربستان، امارات متحدة عربی و مصر با چین، افزود: «روابط در منطقه بهکل متحول شده است و منطقه در تلاش برای حفظ امنیت روابط تجاری خود با چین است. امریکا دیگر نه میخواهد و نه میتواند همچون گذشته در منطقه به فعالیت بپردازد.» وی ضمن اشاره به خروج امریکا از افغانستان و وضعیت جدید طالبان در این کشور، وضعیت امریکا در عراق، و رقابت چین و امریکا در برقراری رابطه با فیلیپین، و نیز مثلث روابط امریکا-ایران-چین، خاطرنشان کرد: «از تاریخ برگزاری همایش نخست مطالعات چین، تحولات بسیاری در منطقه صورت پذیرفته است. چینیها سیاست مدارا و محافظهکاری را کنار نهادهاند و وارد منطقه شدهاند و بازیگری مهم هستند. ایران را باید در چارچوب سیاست چین در منطقه دید.»
دکتر حامد وفایی، عضو کمیتة علمی دومین همایش بینالمللی مطالعات چین، که ادارة این پیشنشست را نیز برعهده داشت، ضمن انتقاد از شناخت کم دو کشور ایران و چین از یکدیگر، افزود: «ایران و چین دو کشور شرقی هستند، ولی یکدیگر را از دریچة نگاه غرب میبینند.» وی برقراری رابطه با چین را نه یک انتخاب، بلکه ضرورت دانست که باید به سطح جامعیت، و برقراری روابط راهبردی و بلندمدت برسد. وی لازمة رسیدن به چنین سطحی از روابط را بهرهمندی از مدیریت راهبردی و یکی از شاخصهای مهم مدیریت راهبردی را روابط عمومی قوی در دو حوزة حاکمیت دولتها و حکومتها، نیز حوزة غیرحاکمیتی دانست.
دکتر وفایی افزود: «علیرغم انتقادهایی که به توافقنامة 25 سالة ایران و چین شد، ایران خیلی دیرتر از سایر کشورهای منطقه، بهفکر امضای توافقنامه با چین افتاد. شرایط فعلی و ناآمادهبودن افکار عمومی، مسئولیت محافل دانشگاهی و علمی را در کسب شناخت متقابل میان ایران و چین، و تبیین فلسفة ارتباط جامع میان دو کشور و انتقال آن به جامعه نشان میدهد.»
دکتر امین بذرافشان، عضو کمیتة علمی دومین همایش بینالمللی مطالعات چین، دربارة چیستی مطالعات چین سخن گفت. وی مطالعات سایر کشورها را دربارة چین، با عنوان «مطالعات چین» یا «چینشناسی» یاد کرد و دو مکتب مهم را در این حوزه نام برد: یکی مکتب کشورهایی چون ژاپن، کره و ویتنام؛ و دیگری مکتب اروپاییان. وی با تأکید بر اهمیت راهاندازی رشتة مطالعات چین در ایران، افزود: «ما باید باتوجه به نیاز خود و شناخت خود با چین ارتباط برقرار کنیم.» وی اعزام دانشجویان به چین، و ترجمة منابع چینی را به فارسی دو اقدام ضروری خواند.
دکتر جهانگیر کرمی، عضو کمیتة سیاستگذاری دومین همایش بینالمللی مطالعات چین، از تحول دز نظام بینالملل و تغییر قدرت سخن گفت. وی با مهم قلمدادکردن نظریة جابهجایی قدرت، آن را مسئلهای مهم در تحولات بینالمللی خواند و افزود: «افزایش نقش چین در اقتصاد دنیا از 5 درصد در سال 1970 به 20 درصد، در مقایسه با نقش 40 درصدی غرب در سال 1970، و کاهش امروز آن به 20 درصد، بهوضوح گویای شکلگیری انتقال قدرت است. مسائل نظامی و رقابتی چین، همچنین، حملونقل و ارتباطات، چین را به واقعیتی مهم در روابط بینالملل بدل کرده است که نادیدهگرفتن آن آسیبرسان خواهد بود.» دکتر کرمی، به اهمیت توجه به منطقة اوراسیا در جریان این انتقال قدرت نیز اشاره داشت.
دکتر مازیار مظفری فلارتی، عضو کمیتة علمی دومین همایش بینالمللی مطالعات چین، نیز به بیان سه مورد کلی پرداخت: روابط تاریخی ایران و چین (که همواره روابطی دوستانه بوده است)، ظرفیتهای ایران و چین (سهولت کار تجار ایرانی با تجار چینی)، و چالشهای روابط این دو کشور کهن. دکتر مظفری با اشاره به اهمیت مطالعات علمی و در سطح جهانی، افزود: «امیدواریم با راهاندازی رشتة مطالعات چین، و برگزاری چنین نشستها و همایشهایی، بتوانیم گامی مؤثر در برقراری روابط سازنده و شناخت علمی از چین برداریم.»
دیدگاهتان را بنویسید