هشت نشست تخصصی دربارة انتخابات آمریکا؛ انتخابات امریکا و آیندة روابط ایران و امریکا؛ نشست سوم
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
به مناسبت انتخابات 2020 امریکا، دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران هشت نشست تخصصی و مجازی برگزار میکند.
در سومین جلسة این نشست با عنوان «انتخابات امریکا و آیندة روابط ایران و امریکا»، دکتر فؤاد ایزدی، استادیار گروه مطالعات امریکای شمالی دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران، در روز دوشنبه 28 مهر به زبان انگلیسی به ایراد سخنرانی خود با پخش زنده در کانال اینستاگرام دانشکدة مطالعات جهان پرداخت.
سخنرانی دکتر ایزدی شامل دو بخش بود: بخش نخست دربارة انتخابات امریکا، و بخش دوم دربارة آیندة روابط ایران و امریکا.
دکتر ایزدی دربارة انتخابات امریکا، سیاست امریکا در قبال ایران را پس از مشخصشدن نتایج انتخابات دنبال کرد. به گفتة وی از میان 50 ایالت امریکا، 26 ایالت دارای بیشترین نماینده در پارلمان، و 8 تا 10 ایالت پرجمعیت تعیینکنندة نتایج انتخابات خواهند بود. گرچه بر پایة نظرسنجیهای امریکا، بایدن از ترامپ پیشی گرفته است، باید منتظر برگزاری انتخابات و اعلام نتایج آن بود. ترامپ اگر بازندة این انتخابات باشد، صحنه را طوری چیده است که بتواند با تکیه بر موارد حقوقی و کاخ سفید به مقابله با آن بپردازد و نتیجة انتخابات را به دادگاه عالی بکشاند. دکتر ایزدی انتخابات 2020 امریکا را با انتخابات 2000 امریکا و رقابت میان الگور و جورج دبیلو بوش پسر مقایسه کرد.
دکتر ایزدی روابط ایران و امریکا را موضوع سخنرانیهای تبلیغاتی کاندیداهای ریاستجمهوری امریکا از 1980 میلادی خواند. بهگفتة این استاد امریکاشناس، تسخیر لانة جاسوسی امریکا در ایران، تعیینکنندة نتیجة انتخابات 1980 امریکا بود. در این سال ایران در رأس تمامی اخبار جهان بود. بهگفتة دکتر ایزدی، موضوع روابط ایران و امریکا و شهادت سردار سلیمانی در انتخابات 2020 نیز تعیینکنندة نتیجة انتخابات این کشور خواهد بود. بایدن با نقد جدی سیاست امریکا در قبال ایران در زمان ریاستجمهوری ترامپ، ترامپ را برای مذاکره با دولت ایران و تغییر شرایط مذاکره تهییج کرده است. دکتر ایزدی افزود: «امریکا فرصت گفتگو با ایران و دربارة انرژی هستهای ایران را از دست داده است. برخی مقامات واشنگتن، از جمله سناتور تام کاتن به مقابلة نظامی با ایران معتقدند.»
ایران علاوهبر تأثیری که در کمپین بایدن برجای گذاشته است، به برخی طرفداران ترامپ نیز ثابت کرده است که سیاست فشار حداکثری در قبال ایران نتیجهبخش نبوده است. پمپئو نیز در سخنان هفتة گذشته خود بدان اشاره کرده است.
دکتر ایزدی با اشاره به این مطلب که فشار تحریمهای امریکا بر مردم ایران وارد شده است، و مردم ایران را در تأمین دارو و مایحتاج در مضیقه گذارده است، افزود: «سؤال اصلی این است که آیا امریکا با این تحریمها بدان تغییر رفتار ایران است، یا تغییر رژیم در ایران را دنبال میکند؟» به باور دکتر ایزدی امریکا هر دو را دنبال میکند و در این موضع تفاوتی میان دموکراتها و جمهوریخواهان وجود ندارد و دولتمردان امریکا با بهرهگیری از دیپلماسی عمومی، سعی در تأثیرگذاری بر افکار مردم ایران را دارند. تضعیف ایران با فشار از خارج رویکرد امریکا در قبال ایران باقی خواهد ماند. انرژی هستهای ایران و فروش تسلیحات نظامی ایران و نفوذ ایران در منطقه از جمله مواردی است که امریکا تضعیف آن را دنبال کرده است. در برخی جزییات، از کمپین بایدن، جیک سالیوان از جمله افرادی است که دربارة ایران و گفتگو با ایران دربارة انرژی هستهای سخن گفته است. اما رویکرد کلی هر دو حزب یکی است.
به گفتة دکتر ایزدی، ایران بهدنبال گفتگوی دیپلماتیک است. دکتر ایزدی ضمن تأیید گفتگوها در برجام دربارة انرژی هستهای، و حمایت مجلس از آن، سخنان انتقادآمیز در جایجای کشور را چندان مهم ندانست و رویکرد ایران را در این گفتگوها مثبت خواند. این در حالی بود که رویکرد امریکا در هفتة پس از توافق هستهای برجام، تغییر سیاست در قبال ایران، و عدمصدور ویزا برای اتباع ایرانی بود. اوباما حتی تحریم سال 1996 امریکا علیه ایران را نیز تا 10 سال دیگر تمدید کرد.
دکتر ایزدی ضمن تأکید بر اینکه آیندة این انتخابات و حتی انتخابات 2024 امریکا مشخص نیست و ممکن است حتی فردی مثل پمپئو کاندیدای ریاست جمهوری 2024 باشد، خاطر نشان کرد وزارت امور خارجة ایران باید با هوشیاری امضای هر نوع توافقنامه و گفتگو با امریکا را دنبال کند. نتیجة انتخابات امریکا هر چه که باشد تا ژانویة 2020، ترامپ رئیسجمهور خواهد ماند. از طرفی، انتخابات ریاستجمهوری ایران نیز در 1400 پیش روست. در این میان ششماهونیم زمان برای دولت امریکا برای گفتگو با دولت روحانی باقی است. با توجه به انتخابات پیشین مجلس شورای اسلامی ایران و قدرت گرفتن جناح راست و اصولگرایان، ممکن است دولت آینده نیز از این جناح باشد. از این رو، بسیاری از سیاستمداران امریکا بر این باورند که گفتگو با دولت روحانی شاید سادهتر صورت پذیرد.
دکتر ایزدی ابراز امیدواری کرد امریکا با درسگرفتن از اشتباههای ترامپ در قبال ایران، و ناکارامدبودن فشار حداکثری بر ایران، به اصلاح سیاستهای خود بپردازد که بایدن به صراحت بدان اشاره کرده است. چنانچه ترامپ نیز برندة این انتخابات باشد، مسجل نیست که سیاستهای پیشین خود را دنبال کند. ترامپ در آغاز دوران ریاستجمهوری خود از گروه رئالیستها، از جمله مکمستر و متیس، تحت فشار بود که از توافق هستهای خارج نشود و دلیل اینکه بولتون را پذیرفت، این بود که از فشار این افراد رهایی یابد و بتواند توافق هستهای را برهمبزند. در دور دوم ممکن است خلاف این مسیر را طی کند.
دکتر ایزدی در جمعبندی سخنان خود دربارة آیندة روابط ایران و امریکا گفت: «با وجود آنکه دموکراتها به بازگشت به گفتگوهای هستهای باور دارند، برای ایران اهمیتی ندارد که چه کسی برندة انتخابات امریکا خواهد بود. امریکای همواره آمادة تغییرات بنیادی و درگیر مسائل نژادی با چالشهایی مواجه است که آیندة امریکا و سیاستهای آن را دستخوش تغییر خواهد داد. در این بین ایران با هوشیاری کامل برای هر گفتگو یا امضای توافقنامهای آماده خواهد بود. امریکا با اینکه بودجة هنگفتی را صرف بخش نظامی و تسلیحات نظامی خود کرده است، در سیاست خارجة خود نتوانسته است به اهداف خود دستیابد و سیاست خارجة امریکا در قبال افغانستان، سوریه، لبنان، یمن و عراق با شکست همراه شده است. اقتصاد این کشور نیز از جنبههای مختلف از جمله از طرف چین در خطر قرار دارد. اگر ایران یک سال دیگر در برابر فشارهای امریکا مقاومت کند، تغییرات مهمی روی خواهد داد.»
فیلم کامل این سخنرانی در کانال اینستاگرام دانشکدة مطالعات جهان به نشانی زیر موجود است:
iranian_studies_ut
برای مشاهده گزارش نشست دوم، با سخنرانی دکتر سنایی با عنوان «روسیه و انتخابات امریکا» اینجا را انتخاب فرمایید.
برای مشاهده گزارش نشست چهارم، با سخنرانی دکتر محمد جمشیدی با عنوان «انتخابات امریکا و خاورمیانه» اینجا را انتخاب فرمایید.
برای مشاهده نشست پنحم با سخنرانی دکتر محمدکاظم سجادپور، با عنوان «چین و انتخابات امریکا: جنگ سرد در انتخابات ۲۰۲۰» اینجا را انتخاب فرمایید.
[/av_textblock]
[av_slideshow size=’featured_large’ animation=’slide’ autoplay=’true’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_slide id=’10542′][/av_slide]
[av_slide id=’10544′][/av_slide]
[av_slide id=’10543′][/av_slide]
[/av_slideshow]
دیدگاهتان را بنویسید