هشتمین نشست از سلسلهنشستهای مروری هفته، مروری بر توسعة اقتصادی عراق
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
هشتمین نشست از سلسلهنشستهای مروری هفته، مروری بر تجربة توسعة اقتصادی کشورها با رویکرد مطالعات کشوری و تمرکز بر حوزة توسعة اقتصادی، با موضوع «مروری بر توسعة اقتصادی عراق (جلسة دوم)» در روز سهشنبه 26 تیر ۱۳۹۷ در تالار فرهنگ دانشکدة مطالعات جهان با سخنرانی دکتر کهن هوشنژاد، استاد مدعو دانشکده، برگزار شد.
در سال 1960 تولید ناخالص داخلی (GDP) حقیقی عراق به قیمتهای سال 1980 معادل 7/8 میلیارد دلار بود. در سال 1979 این رقم به 54 میلیارد دلار رسید. در سال 1993، GDP عراق به 10 میلیارد دلار معادل GDP سال 1961 تنزل یافت. این ارقام نشان میدهد GDP عراق طی سه دهه تحلیل رفته است. اما، این آمار ملامتانگیز تنها بخشی از تاریخچة منحصربهفرد اقتصاد عراق را در نیمة دوم قرن بیستم نشان میدهد. این در حالی است که GDP سال 1961 باید 7 میلیون نفر جمعیت را پشتیبانی میکرد در حالی که GDP 1993 بار جمعیت 21 میلیون نفری را بهدوش میکشید. چنین سقوط شدیدی در GDP سرانه بهمعنای تهیسازی نیم قرن رشد و بهبود استانداردهای زندگی بود.
مقایسة این آمار در سطح بینالمللی نشان میدهد که عراق در سالهای پیش از حمله به کویت بهلحاظ GDP سرانه در صدر کشورهای درحالتوسعه بود. در سال 1993، متوسط درآمد ماهانة مردم عراق از درآمد ماهانة کارگران بدون مهارت بخش کشاورزی هند، بهعنوان یکی از فقرترین کشورهای جهان در آن سال، کمتر بود.
چرا اقتصاد عراق چنین سقوطی را تجربه کرد در حالی که به دارابودن ذخایر عظیم نفتی، پتانسیل کشاورزی و منابع آبی شناخته میشد و از نرخ نسبتاً بالای سواد و مهارت، دسترسی به فناوری و تخصص خارجی، تراز پرداختهای مثبت و تارخچهای طولانی از تلاش برای توسعه و متنوعسازی اقتصاد برخوردار بود؟
در این نشست این سقوط بینظیر و بیسابقه شرح داده شد. نخست، نقش بسیار مهم بخش نفت در اقتصاد عراق بررسی شد. سپس، سیاستها و برنامههای اقتصادی عراق در دورة پادشاهی (دهة 1950) و پس از برنامههای توسعة رژیم جمهوری (سالهای 1958 تا 1968) طرح گردید. در ادامه، فلسفة اقتصادی، راهبردها و برنامههای توسعة حزب بعث بررسی و چگونگی نابودی توسعه با آغاز جنگ هشت سالة عراق و ایران (1980 تا 1988) شرح داده شد. سپس، نتایج اقتصادی حملة عراق به کویت و نیز آثار تحریمهای سازمان ملل بر اقتصاد عراق مطرح گردید.
برای مشاهده چکیده ای از سخنرانی جلسة نخست اینجا و برای مشاهده چکیده ای از سخنرانی جلسة سوم اینجا کلیک فرمایید.
[/av_textblock]
[av_slideshow size=’featured_large’ animation=’slide’ autoplay=’true’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_slide slide_type=’image’ id=’6271′ video=’http://’ mobile_image=” video_ratio=’16:9′ title=” link_apply=” link=’lightbox’ link_target=”][/av_slide]
[av_slide slide_type=’image’ id=’6270′ video=” mobile_image=” video_ratio=” title=” link_apply=” link=’lightbox’ link_target=” video_controls=” video_mute=” video_loop=” video_autoplay=”][/av_slide]
[/av_slideshow]
دیدگاهتان را بنویسید