متن کامل سخنرانی دکتر علی اکبر علیخانی؛ دبیر علمی همایش دانشگاه اخلاق مدار در افتتاحیه همایش
[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=”]
[av_slideshow size=’featured’ animation=’slide’ autoplay=’false’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_textblock size=’16’ font_color=” color=”]
متن کامل سخنرانی دکتر علی اکبر علیخانی؛ دبیر علمی همایش دانشگاه اخلاق مدار در افتتاحیه همایش
همایش ملی دانشگاه اخلاق مدار به همت معاونت فرهنگی دانشگاه تهران و با ریاست دکتر سرسنگی؛ معاونت فرهنگی دانشگاه و همراهی دبیر علمی همایش، دکتر علی اکبر علیخانی؛ مدیرگروه مطالعات غرب آسيا و شمال آفريقای دانشکده مطالعات جهان در روزهای 20 , 21 آذر ماه ۱۳۹۶ در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد.
در مراسم افتتاحیه این همایش که معاونت فرهنگی دانشگاه تهران با توجه به برنامه سوم توسعه دانشگاه و اهمیت اخلاق مداری در دانشگاهها و با نگاه ویژه به این موضوع، اقدام به طراحی و اجرای این همایش کرده بود، دکتر علی اکبر علیخانی؛ مدیرگروه مطالعات غرب آسيا و شمال آفريقای دانشکده مطالعات جهان و دبیر علمی همایش ملی دانشگاه اخلاقمدار در سخنانی گفت: «اخلاق با ذات انسان سرشته است، مسئولیت اخلاقمداری و عمل به آن در همه حوزههای زندگی بر عهده دانشگاه است. دانشگاه مرکز پرورش مدیران و نخبگان جامعه است، اگر دانشگاه دچار بحران شود، ۱۰ برابر آن بحران و شدیدتر را در جامعه خواهیم دید».
متن کامل سخنرانی دکتر علی اکبر علیخانی؛ دبیر علمی همایش دانشگاه اخلاق مدار به شرح زیر می باشد:
غایت زندگی سعادت است، و راه سعادت از اخلاق می گذرد. جامعه ای که اخلاقی نباشد روی سعادت را نخواهد دید. پدیده ای با این اهمیت را که سرنوشت افراد و جامعه با آن گره خورده است نمی توان به موعظه و توصیه و پند فروکاست، هیچ جامعه خردمندی اینگونه سرنوشتش را به بازی نمی گیرد. رابطه اخلاق با مفاهیم همیپوند آن مثل عدالت، آزادی، و حق، هم ارز نیست، اخلاق مثل کرامت انسانی با ذات انسان سرشته است و بر تمام عرصه ها و مفاهیم احاطه دارد. هر جا انسان هست و کنش و واکنشی دارد اخلاق هم معنی پیدا می کند. اخلاقی اندیشیدن، اخلاقی سخن گفتن و اخلاقی عمل کردن در تمام حوزه ها و عرصه های زندگی، به یک فرایند پیچیده، طولانی و مستمرِ تربیتی نیاز دارد که مسئولیت آن به عهده دانشگاه است. اخلاقی زیستن به معنی جامع آن، به مومنان و مسلمانان و صاحبان ادیان خاصی تعلق ندارد، زیست اخلاقی مختص ذات انسان و جوامع انسانی است چون اخلاق راه پیشرفت و تکامل و تعالی بشر با هر دین و اعتقادی است. در همین زمینه امام علی ع می فرماید:
لو كنّا لا نرجوا جنّة، ولا نخشى ناراً ولا ثواباً ولا عقاباً، لكان ينبغي لنا أن نطلب مكارم الأخلاق، فإنّها ممّا
تدلّ على سبيل النجاح[1].
اگر ما را امیدی به بهشت و وحشتی از دوزخ نبود و ثواب و عقاب را انتظار نداشتیم، باز هم شایسته بود در طلب فضایل اخلاقی باشیم چون موجب نجات هستند.
دانشگاه مرکز پرورش مدیران و نخبگان جامعه است، اگر جامعه دچار برخی از مشکلات و بحرانهای اجتماعی و ارزشی است یکی از علل آن را باید در دانشگاه جستجو کرد، دست کم به این دلیل که دانشگاه در آن حوزه فعال عمل نکرده است، اما اگر دانشگاه خود دارای مشکل و نارسایی و بحران باشد باید آن را دهها برابر شدیدتر در جامعه انتظار داشت.
در مجلسی که استادان و صاحبنظران و اندیشمندان حضور دارند قصد سخن گفتن ندارم، غرض عرض سلام و خوشآمد، و ادای ادب و احترام بود. امیدوارم این همایش بتواند گامی کوچک در جهت ترویج اخلاق و ارزشهای اخلاقی باشد. مجددا از حضور گرم همه عزیران حاضر سپاسگزارم، از جناب آقای دکتر سرسنگی معاون فرهنگی دانشگاه تهران و رئیس محترم همایش، که هم ایده همایش از ایشان بود، و هم با سعه صدر و بزرگواری، بسیار حمایت و مساعدت کردند تشکر می کنم. زحمات دبیر محترم اجرایی همایش، اعضای محترم کمیته علمی همایش، اعضای محترم کمیته اجرایی همایش، و صاحبنظرانی که با ارسال مقاله و ارائه سخنرانی، هویت علمی همایش را شکل دادند شایسته تقدیر است، از همه عزیزان سپاسگزارم و بهترینها را برایشان آرزومندم.
ای جهان دیده بودِ خویش از تو هیچ بودی نبوده پیش از تو
در بدایت، بدایتِ همه چیز در نهایت، نهایتِ همه چیز
هشت نشست حاصل همایش ملی دانشگاه اخلاقمدار بود که اساتید برجسته حوزه حول محورهای؛ مبانی و خط مشی دانشگاه اخلاق مدار، رهیافت سازمانی به اخلاق آموزش عالی و دانشگاه، اخلاق پژوهش، دانشگاه اخلاق مدار و چالشهای پیش رو، مسئولیت اجتماعی دانشگاه و اخلاق در فضای مجازی، اخلاق مداری در آموزش و روابط استاد و دانشجو، مسئولیت اجتماعی-اخلاقی دانشگاه و اخلاق دانشجویی، تشکلها و فعالیت های فرهنگی به بحث و بررسی نشستند.
[1] مستدرک الوسائل، ج 11، ص 193
[/av_textblock]
[/av_one_full]
دیدگاهتان را بنویسید