سی و یکمین نشست کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ: دوفضاییشدن جهان برگزار شد
سی و یکمین نشست کرسی یونسکو در فضای مجازی و فرهنگ: دوفضاییشدن جهان با عنوان «سواد رسانهای و سلبریتیگرایی نوجوانان ایرانی در شبکههای اجتماعی» با سخنرانی دکتر احسان شاهقاسمی، استاد ارتباطات دانشگاه تهران، در روز دوشنبه ۲۷ آبان ۱۳۹۹ بهصورت مجازی برگزار شد.
دکتر شاهقاسمی در یک دهة گذشته پژوهشهای زیادی دربارة فرهنگ شهرت انجام داده است و از سال ۱۳۹۹ دو درس را با عناوین «سواد رسانهای» و «مطالعات شهرت و هواداران» در دانشگاه تهران تدریس کرده است.
این استاد ارتباطات با بیان گزارشی از حضور نوجوانان در شبکههای اجتماعی، زیان این حضور را بسیار بیش از سود آن دانست و افزود: «بهدلیل بیتجربگی نوجوانان و پیچیدگی نظام اقتصاد و توجه در جهان امروز، در عمل سلبریتیها نوجوانان را به بردگی گرفتهاند. نوجوانان سوخت موتور سلبریتیهایند و روزانه ساعتها وقت برای تقویت سلبریتی محبوبشان، و گاه حمله به منتقدان آن سلبریتی صرف میکنند.»
به گفتة دکتر شاهقاسمی، همة پژوهشها نشان میدهند استفاده مفرط از شبکههای اجتماعی با ناراحتی روحی و افسردگی همراه است. از اینروست که در نوجوانان، بهصورت گسترده و بیسابقهای شاهد رواج افسردگی، ناکارآمدی تحصیلی، و پرخاشگری و رفتارهای جامعهگریزیم. وی افزود: «باید سیاست ما از اتصال حداکثری به اتصال راهبردی تغییر پیدا کند و نوجوانان را قانع کنیم که حضور در شبکههای مجازی به سود آنها نیست.»
دکتر شاهقاسمی با انتقاد از پدر و مادرهایی که برای نوجوانان و کودکان خود گوشی تلفن همراه هوشمند میخرند، گفت:«پدر و مادرها اگر بدانند بچههای آنها در چه فضاهایی زندگی میکنند، وحشتزده میشوند.» وی توصیه کرد، همة اقشار اجتماعی، از جمله نوجوانان، با سواد رسانهای بیشتر آشنا شوند تا در برابر سوءاستفادة سلبریتیها از انرژی و زمان جوانی آنها و تبدیلکردن آن به پول و قدرت و شهرت بیشتر بایستند.
دکتر شاهقاسمی با انتقاد از «صنعت» سواد رسانهای در ایران، گفت: «سواد رسانهای از صنعتی پولساز که چیزی را میگوید که مخاطب دوست دارد بشنود، باید بهسوی سواد رسانهای برود که تصویری واقعی از سپهر رسانهای در جهان پیچیدة امروز بهدست بدهد.»
دیدگاهتان را بنویسید