رونمایی از مجموعه کتابهای جریانشناسی فکری فرهنگی در ایران معاصر با حضور وزیر ارشاد
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از روابط عمومی خانة کتاب و ادبیات ایران، در روز سهشنبه 11 خرداد 1400، سیدعباس صالحی، وزیر محترم ارشاد از مجموعه کتابهای جریانشناسی فکری فرهنگی در ایران معاصر رونمایی کرد.
به گفتة علی ابراهیمی، دبیر شورای علمی و مدیر اجرایی این پروژه، این طرح از سال ۱۳۹۲ آغاز شد و با طرح این ایده، ضرورت انجام مطالعات مقدماتی بهمنظور شناخت دامنه، گسترة موضوعی و شناسایی منابع و پتانسیلها مطرح شد. در این راستا، مطالعات گسترده در چارچوب جریانهای فکری و فرهنگی و مصاحبههای متعددی با نخبگان، اندیشمندان و فعالان این حوزه صورت گرفت که در نهایت بعد از حدود دو سال بستر برای اجرای این پروژه فراهم شد. در سال ۱۳۹۴ با همکاری دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران و مساعدت معاونت پژوهشی دانشگاه تهران و با همراهی اعضای شورای علمی طرح و اخذ مشورت از برخی اندیشمندان حوزوی و دانشگاهی و فعالان حوزههای فکری- فرهنگی، سیر مطالعاتی و گونهشناسی از جریانها و دستهبندی و ساختدهی به این کلان پروژه آغاز شد.
مجموعه کتابهای جریانشناسی فکری فرهنگی در ایران معاصر ۳۰ جلد است که در این آیین رونمایی، ۸ مجلد آن شامل جریان احیاگری دینی، عرفانگرایی سنتی شیعی، فلسفهگرای حوزوی، فمینیسم اسلامی، آیینگرایی عامهپسند، جریان نوپدید دینی و معنوی، پساتجددگرایی و جریان اخلاق کاربردی و حرفهای رونمایی شد. 6 مجلد دیگر آن زیر چاپ است و تا پایان سال، سایر مجلدات آن نیز منتشر خواهد شد.
این مراسم با همکاری خانة کتاب و ادبیات ایران و مؤسسة فرهنگی و هنری آفتاب خرد برگزار شد. پروژة «جریانشناسی فکری و فرهنگی در ایران معاصر» را میتوان یک کلان پروژه در فضای زیست معاصر دانست که از گسترة ایده و رفتارهای فردی کنشگران پیشتر رفته و فضای فکری، فرهنگی و اجتماعی جامعه را در بر گرفته است.
مشخصات این کلان پروژه به قرار زیر است:
۱. پروژة جریانشناسی علاوه بر اینکه از گستردگی و دامنة زیادی برخوردار است، مطالعهای ترکیبی و تلفیقی است که در نهایت بیش از ۳۰ عنوان پروژة مستقل در حوزههای مختلف فکری و فرهنگی را در برگرفته است.
۲. این پروژههای مستقل را میتوان در فضای تئوریک مستقل تعریف کرد ولی در زیستبوم فکری و فرهنگی ایران این پروژههای سیگانه دارای تداخلها، همپوشانیها و ابهامهای کارکردی و عملکردی و نیازمند متناسبسازی است و با اهداف پروژه تفکیک و تحدید میشود.
۳. با توجه به تنوع نگرشها در درون هریک از جریانها و تمایزهای بین آنها، یکی از اهداف این پروژه دستیابی به بنیانهای مشترک برای این جریانها بود که در سیر مطالعات علمی و نشستهای خبرگی این یگانگیها، همسوییها و تمایزات حاصل آمد.
۴. هدف این پروژه بازشناسی، تکمیل و دستیابی به الگویی مناسب از جریانها و نحلههای فکری در ایران است. بههمین دلیل، تا سرحد امکان باید به گونهای طراحی میشد که به تمامی این جریانهای فکری پوشش داده شود و از محدودکردن یا تقلیل و ادغامهای نامناسب پرهیز شود.
۵. در ترسیم الگوی جریانشناسی آنچه برای مدیران این پروژه و شورای علمی اهمیت داشت پوشش تام به تمامی تفکرات و پرهیز از نگاه سیاسی یا سوگیرانه بوده است. دستیابی به این الگو یکی از پیچیدهترین مراحل این پروژه بود که بارها دچار دگرگونی شد تا به الگوی قابلدفاعی دسترسی پیدا کنیم.
۶. انجام کار مطالعاتی در فضای معاصر، که کنشگران آن در حال فعالیت و تغییر و تحولات فکری و فرهنگی هستند، از یک طرف و عدم وجود منابع، ارزیابی و نقد از کنشگریهای فکری و فرهنگی جریانهای فعال از طرف دیگر انجام کار را با موانع محتوایی روبهرو میکند که نیازمند حوصله و بررسیهای موشکافانه از طرف پژوهشگران و شورای علمی طرح بود.
در این مراسم رونمایی و در مراحل اجرایی این پروژه دکتر علیاکبر علیخانی، دانشیار دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران، مشارکت داشت. همچنین، دكتر زهره خوارزمي، استادیار دانشکدة مطالعات جهان، جريان فمينيسم اسلامي را به سامان رساندند و كتابشان جزو همين هشت جلد بود. دكتر رضا باقري، استادیار دانشکدة مطالعات جهان، نيز دو جريان مليگرايي و باستانگرايي را كار كردهاند كه در فرايند داوري است. ايشان همچنين چند جلد را ويرايش علمي كردند.
[/av_textblock]
[av_slideshow size=’featured_large’ animation=’slide’ autoplay=’true’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_slide id=’11509′][/av_slide]
[av_slide id=’11510′][/av_slide]
[av_slide id=’11511′][/av_slide]
[/av_slideshow]
دیدگاهتان را بنویسید