دومین همایش صلح- اختتامیه- دکتر کولایی
دکتر کولایی، در سخنرانی خود در اختتامیة دومین همایش بینالمللی صلح و حل منازعه، صلح و حل منازعه، و آرامش و دوستی را برای افراد مختلف و از دورن خانهها تا نظام بینالملل مسئلهای مهم و تأثیرگذار در جامعة بشری خواند که از دیرباز آرزوی بشر بوده است و برای تأمین آن تلاش کرده و نهادسازی کرده است تا از زوایای مختلف به موضوع صلح و زمینههای ایجاد صلح و ابزارهای حفظ صلح و پایداری صلح بپردازد و مانع بروز تنش، جنگ و اشکال گوناگون خشونت شود.
به گفتة دکتر کولایی، در خشونت سازمانیافته و مسلحانه در دهههای اخیر، زنان قربانیان اصلی این خشونت بودهاند. در سالهای اخیر، بهویژه از سال 2012، خشونتهای سازمانیافتهای به نام دین، اسلام و اندیشة الهی در منطقه شکل گرفته است، این در حالی است که دین و اندیشة الهی برای نجات بشر از جهل و همة پدیدههاست. با این حال دین علیه زنان بهکار گرفته شده و هزینة گزاف آن به زنان تحمیل شده است. وی افزود: «خشونتها و هتکحرمتها و مسائلی که در عراق و سوریه، بهنام خلافت اسلامی داعش پیشآمد، خاص این منطقه نبوده است. پیش از آن در بوسنی و بالکان، در جریان جنگهای مسلمانان و کرواتها و صربها همین استفادة سازمانیافته از زنان و اعمال خشونتهای جنسی را شاهد بودهایم.»
به بیان دکتر کولایی، موضوع تعرض به زنان و قربانیشدن زنان در جریان درگیریهای مسلحانه و در جریان جنگها و در طول تاریخ همواره رخ داده است. در پایان قرن بیستم، این تعرضها به ابزار نظامی و تاکتیک نظامی بدل شده و در معادلات قدرت وارد شده است. حتی در رواندا و افغانستان به ابزاری علیه جریان مخالف بدل شده است. در سازمان ملل موضوع زنان و صلح، زنان و فرهنگ صلح، نقش زنان در ایجاد صلح، جلوگیری از اعمال خشونت علیه زنان، و شیوهها و اشکال مختلف آن مورد توجه قرار گرفته است.
دکتر کولایی افزود: «این باور راسخ وجود دارد که صلح از درون انسانها، از درون هنجارها و ارزشهایی که در جامعه انتقال مییابد گسترش پیدا میکند و ریشه میگیرد. در این زمینه نظریهپردازیهای بسیار متنوع و گوناگونی وجود دارد. زنان میتوانند در برقراری صلح و رفع خشونت بدون اعمال خشونت نقش مؤثری داشته باشند. نقش زنان در ترویج فرهنگ صلح اهمیت بسیاری دارد. در نهادهای بینالملل زنان در عملیات صلح، صلحبانی و صلحسازی و پایش صلح اهمیت یافتهاند. در سال 2000، موضوع درگیرکردن و فعالکردن زنان در این نوع فعالیتهای صلحبانی و صلحسازی رواج جدی یافت.»
صلح در بعد اجتماعی و ارزشی و فرهنگی تأکید دکتر کولایی در سخنان خود بود. این زمینهها نیازمند فعالیتهای بسیار طولانیمدت و پایدار است. در وضع موجود، عوامل بروز تنش و خشونت در جامعة جهانی بسیار متنوع و بسیار متعدد است، تمرکز دولتها و بهویژه در سازمان ملل، تمرکز بر وضعیت نگرانکننده و خطرناک این قبیل دولتهاست. در قطعنامة 1325، در 1999 و 2000، به این موضوع پرداخته است که زنان در جریان درگیریهای مسلحانه و گسترده در مناطق مختلف جهان درگیر شدهاند.
به باور دکتر کولایی، مقابلة شدید با تغییر وضعیت این زنان در این کشورها، خشونت علیه زنان را تشدید کرده است. اعمال خشونت جنسی علیه زنان در روند منازعات مسلحانه در دهههای اخیر، توجه جامعة جهانی را به این مسئله معطوف کرده است که باید برای جلوگیری از این نوع هتک حرمت به حقوق انسانی زنان چارهاندیشی شود و ظرفیتهای مناسبی از طریق همکاریهای بین کشورهای مختلف شکل بگیرد. این موضوع زمانی اهمیتی دو چندان مییابد که درون مرزهای خود آن را مشاهده میکنیم. وی ادامه داد: «بعد از حملات سال 2003 در عراق و سقوط رژیم بعث، شرایط دشوار و نگرانکنندهای حتی برای امنیت انسانی همة شهروندان، بهویژه زنان عراق، بهوجود آمد. بعد از قطعنامة 1325، شاهد چهار قطعنامة دیگر نیز بودهایم و ابعاد مختلف و ملاحظات مختلف دربارة موضوع نقش زنان در صلحبانی و پالایش صلح و ایجاد فرایندهای مانع از بروز مجدد منازعات و درگیریهای مسلحانه لحاظ شد. زنان بهعنوان پایههای دوام و قوام خانوادة بزرگ بشری بهای سنگینی در این منازعات و درگیریها میپردازند. لذا، عزمی بینالمللی شکل گرفته است تا با این سوءاستفاده و خشونت سازمانیافته علیه زنان مقابله شود. این تجربهها ما را متوجه ضرورت توجه به ریشهها و بنیانهای رفتارهای خشونتآمیز و درک علل و عوامل گسترش این خشونتها را در جامعة بشری کرده است.» دکتر کولایی نشستهایی همانند این همایش صلح را فرصت مغتنمی برای بررسی ریشههای این قبیل خشونتها از زوایای مختلف و یافتن راهکارهای مناسب برای رفع آن دانست.
دیدگاهتان را بنویسید