برگزاری سیزده وبینار بینالمللی در مرکز پژوهشی کشورهای اسپانیاییزبان
مرکز پژوهشی مطالعات کشورهای اسپانیاییزبان دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران دور اول سلسلهوبینارهای بینالمللی مطالعات امریکای لاتین را از مرداد تا دی 1399 برگزار کرد.
به گفتة دکتر مریم حقروستا، رئیس مرکز پژوهشی کشورهای اسپانیاییزبان، این وبینارها با حضور استادان و متخصصان امریکای لاتین از دانشگاههای کشورهایی چون مکزیک، کلمبیا، بولیوی، ونزوئلا، آرژانتین و ایران و با موضوعهای متنوعی همچون سیاست، اقتصاد، سینما، گردشگری، ادبیات، شرقشناسی و هنر برگزار شد.
نخستین وبینار مرکز پژوهشی مطالعات کشورهای اسپانیایی زبان در روز پنجشنبه ۲ مرداد ۱۳۹۹ برابر با ۲۳ ژوییة ۲۰۲۰ ساعت ۱۷:۳۰ به وقت تهران و 8:00 صبح به وقت مکزیکوسیتی، با حضور دکتر خورخه سالیناس، استاد زبان اسپانیایی دانشگاه UNAM مکزیک، برگزار شد. این وبینار با عنوان «میراث مکزیک در جهان» از طریق اپلیکیشن Jitsi google و با حضور حدود ۴۰ نفر از علاقهمندان به فرهنگ و تمدن کشورهای اسپانیاییزبان، از جمله مکزیک، برگزار شد و علاقهمندانی از ایران، مکزیک، کانادا، اسپانیا و ونزوئلا در آن شرکت داشتند. دکتر سالیناس دربارة تأثیر مواد غذایی و خوراکی، کشفیات و اختراعات علمی، و همینطور آداب و رسوم مکزیک بر دیگر کشورها صحبت کرد. وی از حضور مجازی خود در دانشگاه تهران ابراز خرسندی کرد و برای توسعة همکاریهای علمی و آموزشی بین گروه زبان اسپانیایی دانشگاه UNAM و مرکز پژوهشی مطالعات کشورهای اسپانیاییزبان دانشگاه تهران ابراز علاقه و اعلام آمادگی کرد.
دومین وبینار با عنوان «روستاهای جادویی مکزیک: تاریخ و سنت»، با سخنرانی دکتر نری ریکالده د مولینا، استاد مرکز دانشگاهی جمهوری مکزیک، در روز سهشنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۹ برابر با ۱۱ اوت ۲۰۲۰، ساعت 9:00 صبح به وقت مکزیک و ۱۸:۳۰ به وقت تهران، با حضور بیش از ۳۰ نفر از استادان و دانشجویان و سایر علاقهمندان از ایران، مکزیک، اکوادور، کانادا و اسپانیا برگزار شد. در این وبینار دکتر مولینا تاریخچة کوتاهی از اقوام ماقبل تاریخ مکزیک گفت. سپس، به معرفی روستاهایی پرداخت که علیرغم گذشت زمان، با حفظ تاریخ و سنت و فرهنگ خود، جزو جاذبههای گردشگری مکزیک بهشمار میآیند.
عنوان سومین وبینار «عناصر شرقی در شعر کوبا» بود که در روز سهشنبه ۱۱ شهریور ۱۳۹۹ برابر با ۱ سپتامبر ۲۰۲۰، ساعت 9:00 صبح به وقت مکزیک و ۱۸:۳۰ به وقت تهران با سخنرانی دکتر رینییر بالدس پینییرا، متخصص مطالعات خاورمیانه و دکتری نقد و نظریة هنر از مکزیک و با حضور بیش از ۳۶ نفر از استادان و دانشجویان و سایر علاقهمندان از ایران، مکزیک، کانادا و کوبا برگزار شد. در این وبینار دکتر بالدس به بررسی تأثیر شرق بر ادبیات، بهخصوص شعر کوبا پرداخت. در این مطالعه اشعار خوزه مارتی، ادیب و مبارز کوبایی، تحلیل شد و عناصر شرقی آن برای حاضران توضیح داده شد. همچنین، بهاجمال، به دیگر شعرای کوبا از جمله خولیان دل کاسال و دولسه ماریا لویناز نیز اشاره شد.
وبینار چهارم با عنوان«خورخه لوئیس بورخس و هزارتوها» در روز دوشنبه ۱۷ شهریور ۱۳۹۹ برابر با ۷ سپتامبر ۲۰۲۰ در ساعت ۱۸:۳۰ به وقت تهران و 9:00 صبح به وقت مکزیک، با سخنرانی دکتر آفهیت ارناندز بیاآلبا، استاد ادبیات امریکای لاتین از مکزیک برگزار شد. در این وبینار ۳۲ نفر از دانشجویان، استادان و علاقهمندان زبان و ادبیات اسپانیاییزبان از ایران، مکزیک، کانادا، کوبا، اسپانیا، نیکاراگوئه و ونزوئلا حضور داشتند. دکتر ارناندز به بررسی زندگی و آثار خورخه لوئیس بورخس پرداخت و با خوانش بخش کوتاهی از یکی از آثار وی، آن را تحلیل کرد.
عنوان وبینار پنجم، «دکترین مونروئه در قرن بیستویکم» بود. این وبینار در روز یکشنبه ۶ مهر ۱۳۹۹ برابر با ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۰، ساعت 17:00 به وقت تهران و ۱۰:۳۰ صبح به وقت آرژانتین با سخنرانی دکتر کارلوس آلبرتو پریرا، پژوهشگر و تحلیلگر مسائل سیاسی و مدیر سایت www.dossiergeopolitico.com از آرژانتین، برگزار شد. در این وبینار ۴۸ نفر از دانشجویان، استادان و علاقهمندان به مسائل سیاسی از ایران، آرژانتین، پرو، کلمبیا، کانادا، اسپانیا، مکزیک و ونزوئلا حضور داشتند. دکتر پریرا، نخست توضیحاتی پیرامون تاریخچة دکترین مونروئه داد. سپس، این آموزه را در عصر حاضر بررسی کرد.
وبینار ششم، «تأملی بر ادبیات امریکای لاتین از نگاه ایرانیان»، با سخنرانی دکتر مریم حقروستا، رئیس مرکز پژوهشی مطالعات کشورهای اسپانیاییزبان و مدیر بخش مطالعات امریکای لاتین دانشکدة مطالعات جهان، روز شنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۹ (۱۰ اکتبر ۲۰۲۰) با همکاری دانشگاه اونام مکزیک و موزة ملی فرهنگ ملل مکزیک برگزار شد. دکتر حقروستا به بررسی حضور ادبیات مریکای لاتین در ایران، آثار ترجمهشده به فارسی، تأثیر ادبیات این منطقه بر نویسندگان ایرانی و همینطور تأثیر ادبیات ایرانی بر نویسندگان امریکای لاتین پرداخت.
«انتخابات در ایالات متحدة امریکا و امریکای لاتین: منازعه برای قدرت سیاسی چپ و راست» عنوان وبینار هفتم بود که در روز سهشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۹ برابر با ۲۰ اکتبر ۲۰۲۰ با حضور دکتر خوسه د خسوس لوپز آلمخو، استاد روابط بین الملل از مکزیک، برگزار شد. در این نشست دانشجویان، استادان و دیگر علاقهمندان از ایران، آرژانتین، پرو، کلمبیا، کانادا، اسپانیا، مکزیک و ونزوئلا حضوری چشمگیر داشتند. دکتر لوپز آلمخو توضیحاتی پیرامون قدرتهای سیاسی چپ و راست داد و ویژگیهای هر دو جناح را برشمرد. سپس، به شرح مطالبی دربارة انتخابات بولیوی و انتخابات ایالات متحده و نیز رأی لاتینتبارهای امریکا پرداخت.
وبینار هشتم با عنوان «همبستگی و انسجام: ژئوپلیتیک ملتها»، در روز یکشنبه 11 آبان 1399 برابر با ۱ نوامبر ۲۰۲۰ با سخنرانی دکتر آنخل رافائل تورتولرو رئال، استاد و پژوهشگر دانشگاه از ونزوئلا، برگزار شد. دکتر تورتولرو دربارة هژمونی فرهنگی- اجتماعی غرب و ایالات متحده صحبت کرد؛ اینکه چگونه جنگ، سلطه، اسارت و بلوک اقتصادی و اجتماعی را بر جهانیان تحمیل کردند و ژئوپلیتیک جدیدی مبتنی بر سلطه پدیدار شد.
«بازگشت جنبش بهسوی سوسیالیسم در بولیوی» عنوان وبینار نهم بود. دکتر ناردی سوکسو، وزیر سابق دادگستری و مبارزه با فساد در بولیوی و سفیر بولیوی در اتریش، در روز شنبه ۳ آبان ۱۳۹۹ برابر با ۲۴ اکتبر ۲۰۲۰، از وین اتریش سخنران این نشست بود. در این گفتوگوی مجازی، علاوه بر ایران، علاقهمندانی از کشورهای مختلف از جمله بولیوی، پرو، کلمبیا، کانادا، اسپانیا، مکزیک و ونزوئلا حضور داشتند.
وبینار دهم با عنوان «ژئوپلیتیک مواد مخدر و مداخلات ایالات متحدة امریکا» در روز دوشنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۹ برابر با ۹ نوامبر ۲۰۲۰ با حضور آلبارو الکساندر بلز تانگاریفه، سیاستشناس امریکای لاتینی و دانشجوی دکتری مطالعات امریکای لاتین از دانشگاه ملی خودمختار مکزیک، برگزار شد. ایشان ابتدا، توضیحاتی پیرامون دوران استعمار اسپانیا در امریکای لاتین و امریکای شمالی ارائه کرد. سپس، بهطور مفصل و کامل به پیشینة تاریخی مداخلات ایالات متحدة امریکا در امریکای لاتین پرداخت. در ادامة این بحث نیز موضوع مواد مخدر در این منطقه و دخالتهای ایالت متحدة امریکا را تحلیل و بررسی کرد.
وبینار یازدهم در روز دوشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۹ برابر با ۱۶ نوامبر ۲۰۲۰، با سخنرانی دکتر اما خیمنز، از دانشگاه ملی خودمختار مکزیک، برگزار شد. دکتر خیمنز دو مجلة دانشگاه مکزیک را معرفی کرد و از تمامی دانشجویان و استادان علاقهمند دعوت کرد تا مقالهها و آثار خود را برای این مجلهها ارسال کنند. در پایان نیز علاقهمندان سؤالهایی دربارة نوع مقالههای ارسالی، نحوة ارسال و موضوعهای مورد نظر مجلات معرفیشده مطرح کردند.
وبینار دوازدهم «تحلیل سیاسی سیستم حکومتی آرژانتین» نام داشت. والریا اگوستینا رودریگز، خبرنگار و فعال رسانهای از آرژانتین سخنران این نشست بود که در روز یکشنبه 23 آذر 1399 برابر با 13 دسامبر 2020 در قالب کلاس درس برگزار شد. رودریگز به توضیح اطلاعات بنیادین و دقیق درخصوص ساختار سیاسی آرژانتین پرداخت.
وبینار بینالمللی سیزدهم نیز با عنوان «دو قرن طلایی سینمای مکزیک»، در روز یکشنبه ۲7 دی ۱۳۹۹ برابر با 27 دسامبر ۲۰۲۰، با سخنرانی دکتر خورخه سالیناس، از دانشگاه ملی خودمختار مکزیک (UNAM)، دربارة سینمای مکزیک و تاریخچة آن از ابتدا برگزار شد. این استاد دانشگاه چهرههای مطرح و تأثیرگذار سینمای مکزیک را معرفی کرد.
دور دوم وبینارها بعد از سال نو میلادی 2021 آغاز خواهد شد. آدرس سایت مرکز پژوهشی مطالعات کشورهای اسپانیاییزبان به قرار زیر است:
دیدگاهتان را بنویسید