شصتمین نشست کرسی یونسکو: از مارگرت مید تا ایلان ماسک: تاریخ سیاست شبکه¬های اجتماعی در آمریکا (۲۰۲۳-۱۹۳۰)
شصتمین نشست کرسی یونسکو در فرهنگ و فضای مجازی: دوفضاییشدن جهان در روز یکشنبه 5 آذر 1402 با سخنرانی دکتر رضا طوسی، دانشجوی دکتری دانشکدة مطالعات جهان، به دو صورت حضوری و مجازی در دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد.
دکتر طوسی، دانشجوی دکتری مطالعات آمریکای شمالی در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، دانشآموخته کارشناسیارشد مطالعات آمریکای شمالی از دانشکدة مطالعات جهان، همچنین پزشک است. حوزة پژوهشی ایشان، تأثیرات علم و فناوری بر اجتماع و بهطور مشخص، نقش کمپانیهای بزرگ دیجیتال در سطح جهانی است.
امروزه، رسانههای بزرگ دیجیتال از منظر اجتماعی و سیاسی عنصری انکارناپذیر و با قدرت تأثیر بیسابقه محسوب میشود. رسانههای اجتماعی از طریق دستکاری الگوریتمی ادراک و ارتباطات مستقیماً در موضوع هویت در ابعاد مختلف و از طریق دستکاری هویت رفتار سیاسی عمل میکنند. برای دانستن پاسخ این پرسش که اکنون مسائل دنیای غرب و بهطور مثال، شکاف فرهنگی داخل آمریکا در فقرة شبکههای اجتماعی و الگوریتمهای آنها چگونه نمایندگی میشود، به آشنایی با زمینة تاریخی و جغرافیایی مرتبط نیازمند است. این سخنرانی تلاش شد سؤال و صورتبندی زمینه برای طرح درست مسئله فراهم شود.
در افق تاریخی، در ایالات متحده در سال های بین دو جنگ جهانی، در پاسخ به این پرسش که موج موازی آمریکایی بالاگرفتن فاشیسم در اروپا چگونه باید مهار شود، گروهی از دانشگاهیان و صاحبنظران را بر آن داشت تا در گروهی مشورتی برای رئیسجمهور روزولت، به طراحی فرهنگی در مقابله با موج فزایندة فاشیسم در آمریکا دست بزنند. اعضای این گروه از نزدیکان رویکرد فکری مارگارت مید بودند. در این رویکرد، مفاهیم هویت جنسی و ذیلاً خانواده، پدیدهای فرهنگی و مشمول نسبیت عمیق دیدخ میشد. برای دفاع فرهنگی، این گروه طرحی تهیه کرد و پیشنهاد شخصیسازی رسانه را در قالب الگویی برگرفته از مهاجران ضدنازی مکتب فرهنگی باهاوس آلمان به روزولت دادند. اصول و مبادی این شیوه بعد از جنگ جهانی دوم برای مقابله با اتحاد جماهیر شوروی بهکار گرفته شد و با شخصیسازی فناوری و تولیدات صنعتی ادامه یافت. با به عرصهآمدن نسل جدید پساجنگ و عصیان جوانان علیه فرمهای رایج، جنبش ضدفرهنگ به راه افتاد و این جنبش در تقسیمی ساختاری، بخشی اجتماعی را ایجاد کرد که با شخصیسازی سایبری بهمنزلة فناوری دفاعی پیوند خورد. سپس با تحولات طرف راست سیاست در ایالات متحده پیوند خورد که متوجه بازار آزاد و از منظری دیدگاههای لیبرتارین بود. بدینترتیب، بستر توسعة شرکتهای رقومی و رشد آنها تا مرحلة ایجاد شبکههای اجتماعی فراهم شد. این مسیر لیبرال ضدفرهنگ در سالهای جنگ سرد منتقدان بنیادینی داشت که صورتبندی آنها با آسیبشناسی مسیر این جریان ظرف زمان با تحت تأثیر قراردادن به اصطلاح کارآفرینان مهم و مؤثر کمپانیهای بزرگ رقومی، سؤالهای جدیدی را دربارة افق امروز خط لیبرال ایجاد کرده است.
برای مشاهده خبر این نشست به لینک زیر مراجعه فرمایید.
https://www.aparat.com/v/PYLyO
دیدگاهتان را بنویسید