دکتر ارسلان قربانی شیخنشین، پنجمین سخنران مراسم افتتاحیة کنفرانس بینالمللی مطالعات چین
[av_slideshow size=’featured_large’ animation=’slide’ autoplay=’true’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_slide id=’8462′][/av_slide]
[av_slide id=’8463′][/av_slide]
[av_slide id=’8464′][/av_slide]
[/av_slideshow]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
دکتر ارسلان قربانی شیخنشین، پنجمین و آخرین سخنران مراسم افتتاحیة کنفرانس بینالمللی مطالعات چین، قدرتگرفتن چین بعد از 2012، فصل جدیدی از سیاست خارجی و سیاست جهان را رقم زد و سبب شد که مفهوم قدرت به سمت مدل جدیدی پیشرود. سیاست چین به سمت نفوذ بیشتر در خلیج فارس و برقراری صلح بود. وی دو جنبة مهم سیاست خارجی و سیاست جهانی را مطرح و چین را با آن مقایسه کرد.
به باور دکتر قربانی، علیرغم تنشها در منطقه و ظهور داعش و جنبشهای افراطیگری، مفهوم قدرت در جهان تغییر یافته و الگوی قدرت مکانیکی کوانتومی ظهور یافته است؛ بدن معنا که تنشهای بسیاری میان کنشگران اصلی درگرفته است که قابلاغماض نیست. وی به نقش شبکههای اجتماعی و سیاست شبکهای اشاره کرد که نقش بسیار مهمی در سیاست جهانی یافته است. همچنین، به نقش کشورهای عربی در منطقه اشاره کرد که مفاهیم سنتی نظامیگری و عوامل ملی قدرت را دنبال میکنند و افزود: «چین از چارچوب رویکردهای صلح و توسعة جهانی فراتر رفته و بهدنبال تطابق با الگوی قدرت مکانیک کوانتومی در سیاست جهانی امروز است.»
به گفتة دکتر قربانی، درست است که چین بهدنبال صلح و توسعة ملی و بینالمللی پیش خواهد رفت، اما در سیاستها و اصول سیاست خارجی خود تغییراتی خواهد داد. نخست نقش ملی خود را تقویت خواهد کرد. دوم، تعهدات متقابل خود را برای پایداری صلح دو چندان خواهد کرد. بهلحاظ نظری و عملی، سیاست خارجة چین به سمت تعامل و همکاریهای بیشتر با جهان پیش خواهد رفت. سوم، چین بهدنبال جهانیسازی اقتصاد خواهد رفت و نه جهانیشدن. تأکید چین بر جهانیسازی است و توسعة چین تهدیدی برای جهان نخواهد بود و الگوهای جدید اقتصادی حاصل خواهد کرد و بر سخنان دکتر عاملی در افتتاحیة صحه گذارد. چین در دیپلماسی خود رویکرد حفظ قدرت را رها نخواهد کرد و دیپلماسی دولتی، غیردولتی و گروهی را پی خواهد گرفت.
دکتر قربانی در ادامة سخنرانی خود به نحوة دستیابی چین به سیاستهای برقراری صلح و توسعة جهانی اشاره داشت. ابتکار چین در حفظ روابط با قدرتهای جهانی، بهخصوص آمریکا، خواهد بود، اما در چارچوب اصول زیر: نخست سیاست تعاملات خارجی، دوم حفظ احترام متقابل و گفتگوی مشترک بر سر آینده. چین مناسبات خود را با کشورهای همسایه، از جمله کشورهای جنوب آسیا، حفظ خواهد کرد.
این روند رژیم بینالمللی جدیدی را در جهان رقم خواهد زد، بهخصوص در مرکز آسیا، خاورمیانه و جادة جدید ابریشم و یک کمربند و یک جاده که بر گسترش و تقویت مناسبات اقتصادی میان بیش از 6 کشور منطقه استوار خواهد بود. توسعة بانک جهانی آسیا در 2016 روند جدیدی را در اقتصاد جهانی رقم زد.
به باور این استاد، چین به قدرت نرم خود در حفظ انرژی و امنیت در خاورمیانه ادامه خواهد داد. چین صورت جدیدی از قدرت را در جهان سیاست بهوجود خواهد آورد. در این مسیر با چالشهایی نیز مواجه خواهد بود، از جمله سیاستهای آمریکا در قبال خاورمیانه، بهخصوص در دوران ترامپ که سیاست محدودکردن چین در خاورمیانه را در دستور کار خود دارد. چین همچنین، باید میان مفهوم جدید و سنتی قدرت، تعادل برقرار سازد.
[/av_textblock]
دیدگاهتان را بنویسید