معرفی کتاب: از اسبفتادگان
کتاب از اسبفتادگان تألیف و ترجمة علی فولادی، به همت انتشارات نیکتاب در سال 1398 منتشر شده است.
اسبفتادگان تحلیلی است از وضعیت اجتماعی، اقتصادی و آموزشی مسلمانان هند بر اساس اسناد دولتی، همراه با ترجمة گزارش کمیسیون ساچر در 535 صفحه در قطع وزیری به شمارة شابک 5-71-7302-964-978 در چهار فصل، بههمراه 10 صفحه پیش از متن، و اختصارات و پیوستهای گزارش کمیتة عالی ساچر و منابع پس از متن.
چنانچه از نام اثر آشکار است مؤلف بر این باور است که مسلمانان هند گرچه از اسب افتادهاند، ولی از اصل نیفتادهاند و تلاش دارد تصویری مستند دربارة مسلمانان هند و دلایل این عقبماندگی ارائه کند.
پیش از هر چیز، در فصل اول با عنوان «پیشینة حضور و جایگاه مسلمانهای هندوستان»، شأن و منزلت مسلمانان و پیشینة حضور آنان در شبهقارة هند بررسی شده است. این پیشینه به قرن یکم هجری و در شهرهای بزرگ سند و نواحی جنوب پنجاب تا ملتان و گجرات بازمیگردد که مسلمانان حضوری سرافرازانه و تمدنساز داشتهاند. در این فصل مباحث زیر دنبال شده است: تشکیل حکومت و تمدنسازی مسلمانان، حکومت تیموریان هند، پیامدهای حضور انگلیس و دیگر دول اروپایی در هند و نقش مهم مسلمانان در قیام استقلالطلبانة مردم هند، مبارزات ضد استعماری هند و فتوای اخراج بریتانیا از هند، آزادی هند و جدایی پاکستان که به مهاجرت مسلمانان هند به پاکستان انجامید.
در فصل دوم، «وضعیت کنونی مسلمانها»، نخست تحلیلی آماری بر مبنای 170 میلیون مسلمان در هند (14 درصد کل جمعیت) طرح شده است. در شرایطی که مسلمانان، بعد از هندوها، بزرگترین جمعیت هند را تشکیل میدهند، سهم ناچیزی از فرصتهای کشور را دارایند. «هر چند که ای.پی.جی. عبدالکلام، رئیسجمهور پیشین و پدر برنامة موشکی هند، و اعظم پرمجی، صاحب شرکت رایانهای ویپرو، از ثروتمندترین افراد هند، مسلمان هستند اما عملکرد علمی مسلمانها بهدلیل قطع ارتباط مؤسسات و مراکز آموزشی آنان از روند اصلی جامعة هند، نامطلوب بوده و دیگر بخشهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نیز متأثر از همین موضوع میباشند» (ص 36). در این فصل نحوة شکلگیری کمیتة عالی ساچر با هدف تهیة گزارشی جامع از وضعیت اجتماعی، اقتصادی و آموزشی جامعة مسلمانان هند در 9 مارس 2005 به دستور مانموهان سینگ، نخستوزیر وقت، و کمیتهای هفت نفره به ریاست قاضی راجیندار ساچر بررسی شده است. در این فصل ضمن برشمردن مأموریت و وظایف این کمیته، اقدامهای آن و گزارش تنظیمی آن در 2006 به نخستوزیر و پارلمان در دوازده بخش عنوان شده است. همچنین، شرحی از گزارش وزارت امور اقلیتها به پارلمان دربارة اقدامهای انجامشده بر مبنای پیشنهادهای کمیتة ساچر را در این فصل میخوانیم.
فصل سوم به «ترسیم وضعیت مطلوب مسلمانها از سوی دولت مرکزی و ارزیابی اقدامهای انجامشده» اختصاص دارد. با توجه به آشکارشدن رسمی وضعیت ناخوشایند مسلمانان در هند، دولت برای اجرای 72 توصیة پذیرفتهشده، 43 مصوبه گذراند: 15 مصوبة آموزشی، 2 مصوبة توسعة مهارت، 6 مصوبة دسترسی به اعتبارات، 2 مصوبة طرحهای ویژة توسعه، 4 مصوبة اقدامهای مثبت، 4 مصوبة وقف، و 10 مصوبة موارد متفرقه؛ که مسئولیت اجرای آن با وزارت امور اقلیتها و دیگر وزارتخانهها و بخشهای مرتبط بود و پیگیری آن را دولت برعهده داشت. در نهایت، بهدلیل عدماجراییشدن این مصوبات، کمیتة دیگری زیر نظر پروفسور ایمت کندو، استاد دانشگاه جواهر لعل نهرو و اقتصاددان معروف، برای بررسی عملکرد دستگاههای مرتبط دولتی و نهادهای نیمهدولتی تشکیل شد. «نتیجة بررسیهای کمیتة ساچر و نتیجة پیگیریهای دولت نسبت به پیشنهادهای کمیته و همچنین مفاد گزارش پروفسور کندو بیانگر این حقیقت تلخ و دردناک است که مسلمانهای هند از نظر شاخصهای مهم توسعه و پیشرفت مانند سواد، تحصیلات عالی، اشتغال، مسکن، بهداشت، تغذیه و … از طبقات بسیار عقبماندة هند بهشمار رفته و فاقد جایگاه اجتماعی، اقتصادی، آموزشی شایستهای هستند.» (ص 88).
فصل چهارم این اثر با عنوان «گزارش کمیتة عالی ساچر دربارة وضعیت اجتماعی، اقتصادی و آموزشی جامعة هند» در دوازده بخش، قسمت عمدة کتاب را شامل میشود و متن کاملی است از گزارش تفصیلی این کمیته. در جایجای مطالب نیز از جداول و نمودارها متناسب با موضوع بهرة کافی و وافی برده شده است. همچنین پیوستهای گزارش کمیتة عالی ساچ نیز به زبان اصلی در انتهای کتاب قرار دارد.
خواندن این اثر به فرهیختگان و دانشآموختگان دانشگاهی و کارشناسان منطقة شبهقارة هند توصیه میشود.
زهرا جلالزاده
کارشناسارشد زبانشناسی
دیدگاهتان را بنویسید