دکتر زینب قاسمی، سخنران وبینار آیة زندگی؛ حقوق بشر دختران و صلح و امنیت پایدار
مؤسسة بینالمللی دیدبان عدالت، در روز دوشنبه 27 اردیبهشت 1400، ساعت ۱4:۰۰ الی 16:0۰ وبینار «آیة زندگی؛ حقوق بشر دختران و صلح و امنیت پایدار» را در اسکایپ برگزار کرد.
این وبینار با حمایت مؤسسة مطالعات امریکای شمالی و اروپا، در دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران و ادارة کل همکاریهای فرهنگی و امور ایرانیان خارج از کشور و بهدنبال انفجار بمب در مدرسهای دخترانه در افغانستان بهدست طالبان و کشتهشدن بیش از 80 کودک برگزار شد.
دکتر زینب قاسمیطاری، رئیس مؤسسة مطالعات امریکای شمالی و اروپا، در دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران و استادیار گروه مطالعات امریکای شمالی این دانشکده، یکی از سخنرانان این نشست بود.
دکتر قاسمی با بیان اینکه «انگارههای ذهنی و توجیهی خشونت در افغانستان با فعالیت رسانههای غربی تشدید میشود»، از عدمواکنش غرب به وقوع چنین جنایتی ابراز تأسف کرد. دکتر قاسمی افزود: «غرب با توسل به مثلث قدرت، دانش و جغرافیا، جغرافیای جهان را به دو قسمت غرب و دیگری تقسیم کرده است و جغرافیای دیگری را ناهنجار، غیرعادی و تهدید میشمارد. این تقسیم پس از 11 سپتامبر، جغرافیای غرب را متمدن و دیگری را بربر میشناسد.»
بهگفتة این استاد مطالعات امریکای شمالی، امریکا در شکلگیری و تقویت طالبان نقش داشته است، و دانش ناکافی در مورد اسلام و تاریخ سیاست افغانستان، سبب شده است که در غرب طالبان نمایندة اسلام معرفی شود.
دکتر قاسمی در ادامة سخنان خود به فرایند سه مرحلهای توجیه و تداوم خشونت اشاره کرد: مکانیابی و تقلیل افراد و مکانها به اهداف نظامی، دوگانهسازی ما و دیگری، و محرومکردن فرد از حقوق قانونی و انسانی خود.
دکتر قاسمی با انتقاد از نگاه غرب به زنان مشرقزمین، که بهخصوص زنان مسلمان را ناتوان و یکجور میشمارند، این سؤال کلیدی را مطرح کرد: «اولویتهایی غرب برای زنان افغانستان تعیین کرده است تا چه میزان با اولویتهای زنان افغانستان همسویی دارد؟»
دکتر قاسمی، با انتقاد از هزینههای گزافی که امریکا صرف آتشافروزی در افغانستان و در منطقه کرده است، هزینة انسانی جنگ را ناامنی شدید، تضعیف نظام بهداشت عمومی، در دسترسنبودن آموزش و امکان تحصیل امن، جابهجایی اجباری، و عدمتغییر معنادار در آموزش زنان، و بهداشت باروری زنان برشمرد.
دیگر سخنرانان این نشست عبارت بودند از دکتر عبدالغفور لیوال (سفیر افغانستان در ایران)، دکتر فاطمه قاسمپور (رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی)، دکتر علی باقریکنی (دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران)، دکتر عبدالهادی فرهنگ (رایزن فرهنگی سابق جمهوری اسلامی افغانستان در تهران)، و تکتم حسینی (شاعر افغانستانی).
ادارة این نشست را دکتر زهره خوارزمی، معاون مؤسسة مطالعات امریکای شمالی و اروپا، در دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران و استادیار گروه مطالعات امریکای شمالی این دانشکده، برعهده داشت.
دیدگاهتان را بنویسید