دهمین نشست از سلسلهنشستهای ژاپنشناسی: رمز و رازهای پیشرفت ژاپن
دهمین نشست از سلسلهنشستهای ژاپنشناسی گروه مطالعات ژاپن دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران، با موضوع «رمز و رازهای پیشرفت ژاپن» با سخنرانی دکتر محمدحسین عادلی، رئیس انجمن دوستی ایران و ژاپن و سفیر سابق ایران در ژاپن، در روز دوشنبه 29 بهمن 1398 در تالار ایران این دانشکده برگزار شد.
در ابتدای نشست دکتر ناهید پوررستمی، معاون آموزشی، پژوهشی و تحصیلات تکمیلی دانشکدة مطالعات جهان، ضمن معرفی دکتر عادلی و فعالیتهای علمی و فرهنگی وی در زمان صدارت ایشان در سفارت ایران در ژاپن، ابراز امیدواری کرد همکاری گروه مطالعات ژاپن دانشکده با انجمن دوستی ایران و ژاپن گسترش یابد. وی بر نقش چنین نهادهای در گسترش روابط کشورها و در افزایش شناخت نهادهای علمی تأکید کرد. دکتر پوررستمی خبر از چاپ کتاب سخنرانیهای «نشست توسعة روابط تجاری ایران و ژاپن» داد که در 25 و 26 آذر 1398 در دانشکدة مطالعات جهان برگزار شد. وی از زحمات دانشجویان، بهخصوص از زحمات آقای قدرتالله ذاکری، پژوهشگر حوزة ژاپن، تشکر کرد. دکتر پوررستمی از علاقهمندان خواست جهت سفارش کتاب به گروه مطالعات ژاپن مراجعه فرمایند.
دکتر عادلی تجربة زیستة خود را در ژاپن و برداشتهای خود را از این کشور در قالب خاطره ذکر کرد. ژاپن کشوری پرجمعیت، فاقد ذخایر منابع طبیعی و دارای اقلیمی سخت است؛ شمال آن سرزمینی پربرف و جنوب آن بسیار مرطوب و سهچهارم آن کوهستانی است. مردم آن با هوشی متوسط شناخته شدهاند.
وی سخنان خود را با تبیین الزامات پیشرفت آغاز کرد و مهمترین عامل پیشرفت را انسان نامید. عوامل دیگر نظیر منابع مالی، منابع طبیعی، شرایط، محیط، مدیریت و فناوری تابعی است از خواست، اراده و اقدامات انسان. در ژاپن به این مسئله توجه ویژهای شده است و بر آموزش افراد سرمایهگذاری ویژهای صورت میگیرد و آموزش یکی از ارکان مهم انسانسازی قلمداد میشود. در ژاپن از کودکستان نحوة درست زندگیکردن به افراد آموزش داده میشود و مربیان با کودکان بازیِ زندگی میکنند. دکتر عادلی ویژگی بارز دیگر ژاپنیها را خانههای کوچک آنان و واحد متراژ را تاتامی عنوان کرد که به اندازة سجادهای کوچک است. این در حالی است که مدارس آنان فضای بسیاری وسیع و بزرگی را شامل میشود و معلمان افرادی با نشاط، مهربان، پرانگیزه و با ارتباط روزانه با والدیناند. حفظ نظافت شخصی و محیطی، رعایت انظباط، آموزش حقوق فردی و حفظ حقوق دیگر افراد، حفظ احترام اشخاص و تشکر از افراد، غیرافراد و جمادات، صبوری، صرفهجویی، و کار گروهی و نه رقابت و نزاع فردی از جمله موارد مهمی است که در نظام آموزشی ژاپن به کودکان آموزش داده میشود.
به بیان دکتر عادلی مردم ژاپن افرادی قانعاند و زندگی سادهای دارند، قضاوت نمیکنند، زود هم نتیجه نمیگیرند و از زندگی خود رضایت دارند. در ارزیابی افراد میزان آموزش، انظباط و رفتار ملاک عمل است. دکتر عادلی افزود: «انسانی که دارای چارچوب است و میتواند در جامعهای سازمانیافته با قرارداد اجتماعی منظم همراه با دیگران جلو رود، چنین انسانی عامل توسعه و پیشرفت است. فردی که کار گروهی بلد نباشد، نمیتواند عنصر پیشرفت در جامعه و مؤثر باشد. در چنین جامعهای برایند گروه بسیار بیشتر از برایند فرد است.»
ادامهبخش سخنان دکتر عادلی بررسی راهکارهای ژاپنیها در سطح کلان بود. وی پیشزمینة آموزشی و فردی افراد را در این عرصه بسیار مهم و مؤثر دانست. هنر اجماعسازی و وحدت، پذیرش و احترام به دیگری، اهمیتدادن به برنامهریزی در جزییات، اولویتبندی، روحیة صلحطلبانه، و توسعة روابط بینالمللی از جمله ارکان و سیاستهای کلان جامعة ژاپنی است. ژاپن دو مکتب را سرلوحة کار خود قرار داده بود: مکتب توسعة قدرت نظامی، و مکتب توسعة اقتصادی. در دورانی که مکتب توسعة قدرت نظامی را تقویت کرد، به جنگ پرداخت و در انتها از خاکستر جنگ به مکتب توسعة اقتصادی رو آورد.
دکتر عادلی در خاتمة سخنان گفت: «دارایی ژاپن بیش از همه، مردم این کشورند که مردمی وحدتگرا، با احترام به یکدیگر و انجام کار گروهی، وطنپرست، سختکوش و علاقهمند به توسعة کشورشان هستند.»
دکتر عادلی در خصوص انجمن دوستی ایران و ژاپن شکلگیری این انجمنها را به دهة هفتاد نسبت داد که با افزایش شمار فارغالتحصیلان ژاپن، کانون فارغالتحصیلان ژاپن ذیل انجمن تأسیس شد. اعضای هیئت مدیرة آن از طریق انتخابات انتخاب میشوند. دکتر عادلی از رؤسای پیشین این انجمن نام برد: دکتر گواهی و دکتر حجت. در ابتدای سال جدید، زمان انتخابات عمومی این انجمن خواهد بود. شرایط عضویت در این انجمن، با درخواست متقاضی و معرفی خود صورت میگیرد. انجمن دارای چندین کمیته است از جمله کمیتة فرهنگی و کمیتة فنی. سفارت ژاپن نیز با این انجمن همکاری دارد که در برخی دورهها پررنگتر است. رویکرد انجمن بیشتر رویکرد علمی و فرهنگی است. دکتر عادلی از افراد علاقهمند بهخصوص جوان دعوت کرد که در این انجمن عضو شوند.
این نشست با نمایش کلیپ نشست توسعة روابط تجاری ایران و ژاپن و پرسش و پاسخ به کار خود پایان داد.
دیدگاهتان را بنویسید