سلسلهنشستهای مروری هفته: مروری بر تاریخ توسعة اقتصاد روسیه
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
دومین سلسلهنشستهای مروری بر تجربة توسعة اقتصادی کشورها با رویکرد مطالعات کشوری با تمرکز بر حوزة اقتصادی، با عنوان «مروری بر تاریخ توسعة اقتصاد روسیه» با سخنرانی دکتر احسان رسولینژاد، استادیار گروه مطالعات روسیه دانشکده، در روز سهشنبه 18 اردیبهشت 1397 در تالار فرهنگ دانشکدة مطالعات برگزار شد.
در این سخنرانی با هدف آشنایی با تاریخ توسعة اقتصاد روسیه، دورة زمانی از قرن هشتم تا فروپاشی تزاریسم بررسی شد. دورة زمانی مورد بررسی خود به چند بازة کوچکتر تقسیم شد. توسعة اقتصاد روسیه در بازههای زمانی قرن هشتم تا قرن سیزدهم، قرن سیزدهم تا اواسط قرن پانزدهم، اواسط قرن پانزدهم تا اوایل قرن هفدهم و قرن هفدهم تا اواسط قرن نوزدهم با جزییات کاملتر بررسی شد.
در بازة زمانی نخست، اسلاوهای شرقی در اطراف رودخانة سامارا اقتصاد تجاری و شهری خود را ایجاد کردند و عدهای از آنها با منافعی که از محل تجارت کالاهای تولیدی و برده بهدست آوردند جزو سرمایهداران قرارگرفتند و در کنار نگهبانانی که نژاد غیر اسلاو داشتند، طبقة اجتماعی روس را شکل دادند. تمدن اقتصادی این دره با حملة تاتارها در پایان قرن دوازدهم بهطور کامل ازبینرفت.
در بازة زمانی دوم، مردمی که از حملات تاتارها زنده مانده بودند بهسمت رودخانة ولگا رفتند و در اطراف این رودخانه شروع به فعالیتهای کشاورزی کردند. بهدلیل نبود سرمایه و اطمینان از فعالیت کشاورزان در زمینهای زراعی، مالکان به کشاورزان در قبال خدمات کشاورزی قطعه زمینی میدادند. این گروه کشاورزان که زمیندار میشدند طبقة اجتماعی خاصی بهوجود میآوردند که بدنة اصلی شهرهای آزاد پسکوف و نووگراد قرارگرفتند.
بازة زمانی سوم، دوران سلطنت روریکها بهخصوص ایوان سوم است. ایوان سوم، راهبرد عرضة زمینهای کشاورزی در مرزهای کشور در قبال عرضة خدمات نظامی را اجرا کرد. همچنین، توسعة اقتصاد حوزة کشاورزی در این دوره عبارت بود از پرداخت دستمزد به کشاورزان، اخذ مالیات، وامدهی به کشاورزان از سوی ملاکان، و قانونمندکردن جابهجایی کشاورزان.
دورة چهارم، دورة حکومت تزارهای رومانووست. در این دوره ورود خارجیان به مرزهای جغرافیایی روسیه با هدف دادن مشاوره، انجام خدمات پزشکی و توسعة صنایع و مؤسسات آموزشی دیده میشود. در این دوره، پیشرفت جامعة روسیه در ابعاد اقتصادی و فرهنگی بیشتر در دوران حکومت پتر کبیر و کاترین کبیر مشاهده میشود.
دورة چهارم دورهای است که توسعة اقتصادی بهمعنای اجرای الگوی توسعة غرب بدون توجه به فرهنگ و ظرفیت جامعة روس در کنار تأسیس کارخانههای فراوان، ناراحتی و عدمرضایت همگانی طبقة کشاورز را موجب شد. شکاف عظیم در رفاه و درامد طبقات اجتماعی از محل توسعة اقتصادی ناهمگون بهاضافة شوکهای برونزا همچون جنگ روسیه و ژاپن و نیز جنگ جهانی اول بستر براندازی حکومت تزاریسم را ایجاد کرد.
دکتر رسولی نژاد دنبالة سخنرانی خود را در نشست 25 اردیبهشت 1397 پی گرفت. چکیده ای از این سخنرانی در این آدرس موجود است.
چکیدة سومین نشست این سخنرانی در 1 خرداد 1397 در این آدرس موجود است.
[/av_textblock]
[av_slideshow size=’featured’ animation=’slide’ autoplay=’true’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_slide slide_type=’image’ id=’5816′ video=” mobile_image=” video_ratio=” title=” link_apply=” link=’lightbox’ link_target=”][/av_slide]
[av_slide slide_type=’image’ id=’5817′ video=” mobile_image=” video_ratio=” title=” link_apply=” link=’lightbox’ link_target=”][/av_slide]
[av_slide slide_type=’image’ id=’5818′ video=” mobile_image=” video_ratio=” title=” link_apply=” link=’lightbox’ link_target=”][/av_slide]
[/av_slideshow]
دیدگاهتان را بنویسید