سخنرانی رئیس دانشکدة مطالعات جهان و مدیر گروه مطالعات جنوب آفریقا در سمینار «بررسی مناسبات فرهنگی- علمی- تمدنی ایران وشرق آفریقا»
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
بنا به دعوت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی دکتر سید سعیدرضا عاملی، رئیس دانشکدة مطالعات جهان، و دکتر امیربهرام عرباحمدی، مدیر گروه مطالعات جنوب آفریقا، طی روزهای 23 تا 27 فروردین با سفر به کشور تانزانیا در سمینار «بررسی مناسبات فرهنگی- علمی- تمدنی ایران و شرق آفریقا» سخنرانی کردند. در این سمینار که با همت رایزنی فرهنگی ج.ا.ایران در تانزانیا و دانشگاه دارالسلام برگزار شد اندیشمندانی از دانشگاههای ج.ا.ایران، تانزانیا، اوگاندا و کنیا روابط ایران و کشورهای منطقة شرق آفریقا را از زوایای مختلف بررسی و راهکارها و پیشنهادهایی نیز در راستای توسعة مناسبات فعلی بین ایران و کشورهای کنیا، تانزانیا و اوگاندا ارائه کردند.
دکتر عاملی، رئیس دانشکدة مطالعات جهان و استاد گروه ارتباطات و مطالعات آمریکا، در این سمینار با بررسی مناسبات فرهنگی بین ایران و تانزانیا، نقش استقلال فرهنگی را در روابط بین فرهنگی کشورها با ذکر مثالهایی عینی بسیار مهم و سازنده دانست و یادآور شد عصر کنونی عرصة ورود به دورة مرکزیشدن فرهنگ محسوب میشود و در این بین میتوان گفت مرکزیشدن فرهنگ جایگاه راهبردی فرهنگ را تقویت و مهندسی فرهنگ را در جهان دوفضاییشده پیچیدهتر کرده است.
ایشان ضمن بیان مفروضات ارتباطات بین فرهنگی، با تأکید بر درهمتنیدگی جهان در عرصة فرهنگ، اصل «تبادل موقعیت» را مطرح و راه رسیدن به استقلال و همکاری بینفرهنگی را احترام به اصول ارزشی و حساسیتهای بین فرهنگی دانست. از نظر دکتر عاملی، مسیرهای ارتباطات سلطهآمیز، دشمنانه، زورمدارانه و ارتباطات از جنس زور و صلح یا گل رز و شاخ گاو منتهی به آرامش نخواهد شد و مسیر تقابلها روزبهروز افزایش پیدا خواهد کرد. از این روی میتوان گفت با توجه به افزایش آگاهی در جهان و قدرتگرفتن فردیت، مسیر استعمار همچون گذشته همواره نیست. لذا، لازم است به نظریههای منتهی به آرامش و حل بنیادین مسائل جهانی توجه کنیم.
رئیس دانشکدة مطالعات جهان در مصاحبهای اختصاصی با شبکة تلویزیونی ده دارالسلام نیز با بررسی چالشهای فرهنگی در توسعة فضای مجازی موضوعاتی نظیر تشدید فضاهای ناهنجار، جابهجایی در جایگاه علم و فناوری، توسعة سلطة فناوری نرم آمریکا، افزایش بحرانهای هویتی، و توسعة تکثرگرایی و نسبیتگرایی را از معضلات توسعة فضای مجازی برشمرد.
دکتر عرباحمدی، مدیرگروه جنوب آفریقا دانشکدة مطالعات جهان، نیز طی سخنانی با اشاره به مهاجرت ایرانیان به شرق آفریقا در قرون نخستین هجری قمری و تأسیس دولت موسوم به شیرازیها در بخشهایی از سواحل و جزایر شرق آفریقا، به بررسی تأثیر عمیق زبان فارسی بر زبان و ادبیات سواحیلی و برخی شعرای بزرگ ایران نظیر فردوسی، سعدی، حافظ و خیام پرداخت که هر یک بهنوعی بر منظومههای ادبی زبان سواحیلی تأثیرگذار بودند. همچنین، برخی واژههای فارسی موجود در زبان سواحیلی را برشمرد که در مکالمات روزمرة مردم شرق آفریقا بهکار میرود.
وی در بخش پایانی سخنان خود به تأثیرگذاری نسبی زبان و ادبیات سواحیلی بر فرهنگ عامة مردم ساکن در مناطق جنوبی ایران نیز اشاره کرد.
در پایان این سمینار اساتید دانشکدة مطالعات جهان بههمراه دیگر اساتید شرکتکننده ضمن بیان نظرات خود، به سؤالهای شرکتکنندگان پاسخ دادند.
شایان ذکر است در این کنفرانس بینالمللی سفیر ج.ا.ایران در تانزانیا و دو استاد از دانشگاههای سیستانوبلوچستان، و علم و هنر یزد نیز بههمراه اساتیدی از دانشگاههای کنیا، تانزانیا و اوگاندا سخنرانی کردند.
در پایان این سمینار اساتید ایرانی طی سفری یک روزه به مجمعالجزایر زنگبار از برخی آثار تاریخی برجایمانده از دورة حاکمیت شیرازیها در این منطقه بازدید کردند.
[/av_textblock]
[av_slideshow size=’featured’ animation=’slide’ autoplay=’true’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_slide slide_type=’image’ id=’5786′ video=” mobile_image=” video_ratio=” title=” link_apply=” link=’lightbox’ link_target=”][/av_slide]
[av_slide slide_type=’image’ id=’5787′ video=” mobile_image=” video_ratio=” title=” link_apply=” link=’lightbox’ link_target=”][/av_slide]
[av_slide slide_type=’image’ id=’5777′ video=” mobile_image=” video_ratio=” title=” link_apply=” link=’lightbox’ link_target=” video_controls=” video_mute=” video_loop=” video_autoplay=”][/av_slide]
[av_slide slide_type=’image’ id=’5779′ video=” mobile_image=” video_ratio=” title=” link_apply=” link=’lightbox’ link_target=” video_controls=” video_mute=” video_loop=” video_autoplay=”][/av_slide]
[av_slide slide_type=’image’ id=’5778′ video=” mobile_image=” video_ratio=” title=” link_apply=” link=’lightbox’ link_target=” video_controls=” video_mute=” video_loop=” video_autoplay=”][/av_slide]
[av_slide slide_type=’image’ id=’5780′ video=” mobile_image=” video_ratio=” title=” link_apply=” link=’lightbox’ link_target=” video_controls=” video_mute=” video_loop=” video_autoplay=”][/av_slide]
[/av_slideshow]
دیدگاهتان را بنویسید