شصتوسومین نشست کرسی یونسکو: سازوکار حریم خصوصی و شرکتهای بزرگ فناوری
شصتوسومین نشست کرسی یونسکو در فرهنگ و فضای مجازی: دوفضاییشدن جهان در روز دوشنبه 4 دی 1402 با سخنرانی دکتر احسان شاهقاسمی، دانشیار گروه علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد.
در این نشست نگاهی انتقادی به شیوهای شد که شرکتهای بزرگ فناوری مانند گوگل و فیسبوک (متا) با استفاده از دادههای شخصی ما درآمد کسب میکنند. در بخش «دربارة ما» در وبگاه شرکتهای بزرگ فناوری سخنان بسیاری دربارة عرضة خدمت به کاربران گفته شده است. اما، در این بخشها هرگز گفته نمیشود در ازای این خدمت چه چیزی دریافت میشود. شرکتهای بزرگ فناوری در واقع ثروت چند صد میلیارد دلاری خود را از راه غارت دادههای شخصی ما، تولید ارزش افزودة رفتاری و دستکاری ذهنی ما بهدست آوردهاند. آنها بهترین روشهای دستکاری ذهنی را به خدمت میگیرند، بهترین استعدادهای موجود در جهان فناوری را استخدام میکنند، و از اهرمهای مختلف برای جلوگیری از قانونگذاری برای محدودساختن آنها در دستاندازی به دادههای شخصی و خصوصی ما بهره میگیرند تا این جریان درآمدی هنگفتی را همچنان حفظ کنند. در دو دهة گذشته، این شرکتها با موفقیت توانستهاند ما قربانیان چپاول دادهها را قانع کنند که در خدمت ما هستند، نه ما در خدمت آنها. این در حالی است که رابطة ما و این شرکتها همواره یکسویه بوده است.
دکتر احسان شاه قاسمی، دانشآموختة دکتری علوم ارتباطات اجتماعی از دانشگاه تهران و دانشیار گروه آموزشی علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه تهران است. ایشان کتابهای تألیفی و ترجمهای و آثار و تحقیقاتی متعددی را در کارنامة خود دارد؛ ازجمله سفر قندهار: جامعه و رسانه در افغانستان، انگارههای میانفرهنگی مردم امریکا از مردم ایران، و میدان شهرت در ایران. همچنین، برخی کتابهای ترجمهای ایشان عبارت است از جنگافزارهای سرگرمی امپراتوری آمریکا، صنایع رسانههای اجتماعی، خاستگاه ارتباطات انسانی، روانشناسی شهرت، سواد رسانهای، سایهنویسی و اخلاق اصالت، فلسفة ارتباطات، فرهنگ شهرت، فهم نظریة رسانهها، و آفت امریکایی: آشکارسازی امپراتوری آمریکا.
فیلم این نشست در آدرس زیر در دسترس علاقهمندان است.
دیدگاهتان را بنویسید