دومین دورة عالی و تخصصی مدرسة دیپلماسی در دانشکدة مطالعات جهان برگزار شد
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
دومین دورة عالی و تخصصی مدرسة دیپلماسی با عنوان «دیپلماسی سلامت: گردشگری سلامت» در روز چهارشنبه 8 تیر 1401 بهطور حضوری و مجازی در دانشکدة مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد.
دکتر جواد شعرباف، دبیر علمی برنامههای مدرسة تابستانی دیپلماسی، در ابتدای نشست، ضمن خیرمقدم به حضار و اساتید و سخنرانان دوره، دربارة دلیل پرداختن دانشکدة مطالعات جهان به این موضوع گفت: «در حال حاضر، بهجز وزارت امور خارجه که به امر دیپلماسی میپردازد، هیچ ارگانی به آموزش و پرورش این حوزه نپرداخته و این موضوع در کشور ما جدی گرفته نشده است.» وی در تعریف و توصیف دو نوع دیپلماسی مطرح در حوزة بینالملل گفت: «دیپلماسی مسیر 1 همان دیپلماسی است که وزارت امور خارجه آن را دنبال میکند و ویژگیهای خاص خود را دارد: انحصاری، از بالا به پایین، پرهزینه، نهادگرا، و شامل تصمیمگیریهای بوروکراسی، سخت و زمانبر. در کنار آن در جایی که دیپلماسی مسیر 1 نمیتواند فعالیتهای خود را پیگیری کند و مسئولان در حل و فصل امور درمانده شدهاند، دیپلماسی مسیر 2 مطرح میشود. این نوع دیپلماسی کمهزینه، مردمپایه، پردوام، مستمر، سریع و تصمیمگیری از پایین به بالاست و دوام و قوام و ارجمندی بیشتری دارد.» در ادامه افزود: :هر ایرانیای با توجه به تخصصی که دارد میتواند در خدمت دستگاه دیپلماسی و تأمینکنندة منافع ملی کشور باشد. هر ایرانی وفادار به ارزشها و منافع ملی میتواند و در شرایط تحریمی حاضر، میبایست نقش دیپلمات را در حوزة خاص خود ایفا کند. یکی از مهمترین حوزههایی که میتوانند در این راستا کمک کنند، حوزة عمومی سلامت است؛ بهطور خاص و پس از فروکشکردن کرونا، فعالان حوزة سلامت گردشگری و پزشکی میتوانند بهخوبی در این راستا فعالیت کنند. امروز از چهرههای شاخص این حوزه دعوت کردهایم تا با استفاده از تجارب آنها این مفهوم را در جامعه بهتر درک کنیم.»
اولین سخنران این دوره دکتر محمدحسین نیکنام، دستیار ویژة وزیر و مدیرکل همکاریهای بینالملل وزارت بهداشت، بود. وی در ابتدای سخنرانی خود با عنوان «دیپلماسی سلامت؛ فرصتها و چالشها» خاطر نشان کرد: «سلامت همواره مهم بوده و با بروز کرونا بیشتر به آن توجه شده است. به بیان وی، یکی از جلوههای خوب دیپلماسی سلامت، برگزاری مجمع عمومی سازمان جهانی بهداشت است که سرزمینها را نیز در بر میگیرد. به اعتقاد وی، برگزاری آن بیانگر ضرورت همکاری بین کشورها در غلبه بر دشواریهای اپیدمی بوده و آنها را بیشتر نیازمند تعامل کرده است.» او بر این نکته تأکید کرد در این تعاملات نهتنها وزرای بهداشت و اعضای بهداشتی با یکدیگر نقش ایفا میکردند، بلکه دیپلماتها نیز فعالانه در مذاکرات و گفتگوها شرکت داشتند. بنابراین، دیپلماتها و سفرا باید از ضعف و قوت کشور خود در این حوزه مطلع باشند. بنا بر اظهارات نیکنام، امسال دربارة ۶۰ سند بحث و گفتگو صورت گرفت و کلیدواژههایی چون امنیت، اقتصاد، و عدالت اجتماعی در آن فراوان تکرار میشود و سلامت به هر سه مرتبط است. او ضمن اشاره به اینکه سلامت نوعی قدرت نرم است، گفت: «امروزه ساختارهای سیاسی بینالمللی موجود برای پیشبرد اهداف خود از طرحهای سلامتمحور برای سرمایهگذاری بهره میگیرند و منافع این طرحها متوجه سلامت و سیاست خارجی است.» وی با اشاره به ساخت واکسن پاستوکووک با همکاری کوبا، آن را فعالیت بزرگی دانست و بیان کرد: کوبا همکاریهای دوستانة خود را با ایران در عرصههای مختلف اثبات کرده است. همچنین، از تشکیل گروه 5 با همکاری ایران، افغانستان، پاکستان، عراق و سازمان جهانی بهداشت خبر داد و در توضیح فعالیتهای این گروه گفت: «بیماری مرز نمیشناسد. بسیاری از بیماریها وارداتی است و نباید نسبت به شیوع بیماری در کشور همسایه بیتفاوت بود.»
در ادامه، سایر مدرسان این دوره، به شرح زیر به تدریس موضوعات مورد بحث پرداختند:
دکتر سعید هاشمزاده، رئیس سابق ادارة گردشگری سلامت وزارت بهداشت مشاور و فعال صنعت خدمات سلامت بینالملل، با موضوع «ورود به کسبوکار گردشگری سلامت، الزامها و مجوزها و فنون اعتباربخشی بینالمللی».
دکتر محمد پناهی، دبیر سابق شورای راهبردی سلامت کشور و دبیر کمیتة مشترک گردشگری دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، با موضوع «جایگاه دیپلماسی گردشگری سلامت ایران و جهان».
رضا جمیلی، دبیر سابق کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران و بنیانگذار مدتور پرس، با موضوع «مبانی، تعاریف زیستبوم کسبوکار، و بازیگران اصلی گردشگری سلامت».
مهندس محمدهادی شجاری، رئیس هیئتمدیرة شرکت گشت سلامت آریا و بنیانگذار سیتوسا، با موضوع «راهبردهای بازاریابی در گردشگری سلامت، کانالهای فروش و تبلیغات قیمتگذاری و برندسازی».
و درکارگاه پایانی، دکتر امیر اصلانزاده، معاون گردشگری مرکز مشاورة ایرانیان خارج از کشور، با موضوع «تجربة کشورهای منطقه و جهان در گردشگری سلامت».
سایر دورههای مدرسة تابستانی دیپلماسی با هدف ارتقای دانش کاربردی در زمینة دیپلماسی و ابعاد آن- با عناوین هنر، توسعه تجارت با قطر، ورزش، سلامت، توسعة تجارت با اروپا، و نفت- در دانشکدة مطالعات جهان تا شهریورماه ادامه خواهد داشت. برای کسب اطلاع از نحوة برگزاری و ثبت در این دورهها به وبگاه زیر مراجعه فرمایید.
[/av_textblock]
[av_slideshow size=’featured_large’ animation=’slide’ autoplay=’false’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_slide id=’13128′][/av_slide]
[/av_slideshow]
دیدگاهتان را بنویسید