صالحی نژاد؛ سمینار چشمانداز فضای مجازی: راهنمای روندها، الگوها و توسعههای ۲۰۱۹
[av_slideshow size=’featured_large’ animation=’slide’ autoplay=’true’ interval=’5′ control_layout=”]
[av_slide id=’7895′][/av_slide]
[/av_slideshow]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
علیرضا صالحینژاد، سخنران پنجم سمینار چشمانداز فضای مجازی: راهنمای روندها، الگوها، و توسعههای 2019، با عنوان «سیاست در عصر دیجیتال: رسانههای نوین و رفتار سیاسی» به بررسی نقش رسانهها از دیرباز در بازتاب اخبار و وقایع سیاسی و حکومتی پرداخت، از جمله نشر خبرنامههای آویسی از جمله انتشارات پائولو سارپی در اوایل قرن 16 میلادی و مجموعهای از اخبار قابلتوجه و بهیادماندنی به همت يوهان کارولوس بهعنوان نخستین روزنامة مدرن در 1605 در امپراتوری مقدس روم. در ایران نیز این ماهیت از روزنامهنگاری در باستان تا چاپ کاغذ اخبار در ۱۸۳۷ به همت میرزا صالح شیرازی کازرونی و وقایع اتفاقیه در سال 1851 و تا به امروز بهروشنی دیده میشود.
صالحینژاد ضمن تأکید بر گفتمان سیاسی رسانه، نقش روزنامة د سان در انتخابات 1992 بریتانیا را از نمونههای کلاسیک نقش رسانه در عرصة سیاسی و برجستهسازی برشمرد. در سال 2018 نیز رسانهها، بهخصوص رسانههای نوین، نقش بسزایی در نتایج انتخابات داشت، از جمله انتخابات میاندورهای ایالات متحده، انتخابات ریاست جمهوری روسیه، و انتخابات سراسری برزیل.
انتخابات میاندورهای ایالات متحده نقطة عطفی در تاریخ سیاسی آمریکا بود. با رواج اینستاگرام بهمنزلة مؤثرترین پلتفرم تبلیغات سیاسی و فریبسازی در سال 2018، سیاستمداران از رسانههای اجتماعی بهرة بسیار بردند، از جمله بیش از 150 میلیون خوانندة توئیتر و فیسبوک باراک اوباما، و حضور متفاوت الکساندریا اوکاسیو کورتز عضو مجلس نمایندگان ایالات متحدة آمریکا.
این پژوهشگر فضای مجازی در ادامه به اهمیت کنشگری اینترنتی و برخی جنبشهای حقوق مدنی در فضای مجازی در سال 2018 اشاره کرد. جنبش «جان سیاهپوستان مهم است» برای مقابله با خشونت و نژادپرستی علیه سیاهپوستان، پیشداوری نژادی، و بیرحمیِ پلیس در سال ۲۰۱۳ میلادی شروع شد و در سال 2018 نیز همچنان اهمیت داشت. هشتگهای اینترنتی «من هم» برای محکومکردن اذیت و آزار جنسی از اکتبر ۲۰۱۷، «او نیز» در اعتراض به اتهام به تجاوز از اکتبر 2018، و «مسجد من نیز» در اعتراض به آزار جنسی در مکانهای مذهبی از فوریه 2018 از دیگر جنبشهای اجتماعی فعال در فضای مجازی بود.
راهپیمایی جهانی دانشآموزان معترض به قوانین حمل اسلحه در آمریکا با عنوان «راهپیمایی برای زندگیمان» با هدف فشار بر کنگره برای اصلاح قوانین خرید و مالکیت اسلحه در ایالات متحده و امنکردن مدارس در برابر این نوع حملات در ۲۴ مارس 2018 در واشنگتن و ۸8۰ شهر دیگر از جمله لندن، سیدنی و توکیو برپاشد. تظاهرات «جنبش جلیقهزردها» در اعتراض به افزایش قیمت سوخت و مالیاتها از ۱۷ نوامبر ۲۰۱۸ در فرانسه شروع شد و بعدها به اعتراضات به سیاستهای کلی دولت امانوئل مکرون سوق پیدا کرد و در کشورهای دیگری همچون بلژیک و هلند گسترش یافت.
صالحینژاد در خاتمه افزود رفتارهای انتخاباتی پیشبینیپذیرتر خواهد شد. استفادة شخصی سیاستمداران و نامزدهای انتخاباتی از رسانههای اجتماعی، پویایی سیاست اقتصادی رسانه، محدودیتهای اندازهگیری تأثیر رسانهای، ظهور روزنامهنگاری شهروندی، ضرورت ترویج سواد دیجیتال، رسانهای و اطلاعاتی از جملة پیامدهای آن است. به گفتة صالحینژاد پیشبینی میشود در سال جاری شبکهها و رسانههای اجتماعی نوین در انتخابات پارلمان اروپا در می 2019 و انتخابات فدرال کانادا در اکتبر 2019 تأثیرگذار باشد. وی ضمن تأکید بر نقش رسانه، گفتمان سیاسی رسانه و فضای مجازی و کنشگران رسانههای اجتماعی را امری ملموس خواند.
[/av_textblock]
دیدگاهتان را بنویسید