معرفی دورة دكتري مطالعات فرانسه

دکترای مطالعات فرانسه برای نخستین‌بار در ایران و در دانشگاه تهران از مهر 1397 آغاز شد. این رشته به مطالعۀ فرانسه، از منظری فرهنگی، تاریخی و جامعه‏شناختی می‏پردازد، و سعی دارد تا تصویری درست از جامعه و فرهنگ فرانسه ارائه کند که یکی از مهم‌ترین کشورهای دنیا در حوزۀ روابط بین‏الملل است.

هدف از برگزاری این دوره و تأسیس رشتۀ دکتری مطالعات فرانسه، تربیت نیروهایی است که بتوانند با شناختی عمیق و دقیق از کشور فرانسه، وزن و تأثیر این کشور در معادلات بین‏المللی را تشخیص و تحلیل درستی از رفتارها و سیاست‌گذاری‌های دولت فرانسه در داخل و خارج ارائه دهند.

اين دوره همچنین، به‌منظور تربيت نيروي انساني متخصص و صاحب بینش براي سازمان‌ها و نهادهاي فرهنگي، اجتماعي و سياسيِ ملي و بين‏المللي کشور اعم از سازمان‌ها و نهادهاي خصوصي و دولتي فعال در زمينه‌هاي اجرایي، تحقيقاتي و آموزشي تدوين شده است. از دیگر اهداف مهم راه‏اندازی این دوره توسعه و تقويت پژوهش‌هاي فرهنگي، اجتماعي و سياسي فرانسه‏شناسي و فراهم‏‌آوردن بستر نظري فعاليت‏هاي بين‏المللي در حوزه‏هاي مربوط است. در واقع، دورۀ دکتری برای تعمیق دانش دانشجویان و آمادگی ایشان برای طرح نظریه‏های جدید، به‌ویژه تقویت رویکرد انتقادی آن‌ها بر مبانی نظری و فکری غرب (که فرانسه از مهم‌ترین خاستگاه‏های آن محسوب می‏شود)، اهمیت دارد. لذا، انتظار می‏رود دانشجو پس از آشنایی با وجوه مختلف فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور فرانسه در دورۀ کارشناسی‌ارشد، اینک در دور‏ۀ دکتری با تمرکز بر مسائل فرهنگی و اجتماعی فرانسه، یکی از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین کشورهای اروپایی در روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران، به شناخت واقعی‏تر و صحیح‏تری از جامعه و فرهنگ این کشور دست‌یابد و از این طریق، سیاست‏گذاران ایرانی را، به‌ویژه در حوزۀ مراودات فرهنگی و سیاسی با این کشور، یاری دهد. نگاهی کوتاه به تاریخ روابط بین‏الملل به‌خوبی نشانگر جایگاه مهم این کشور در تحولات جهانی، به‌ویژه منطقۀ خاورمیانه، و هم‏پیمانان اصلی ایران، یعنی سوریه و لبنان، است. از این‌رو، مطالعۀ علمی، انتقادی و عمیق فرهنگ و جامعۀ این کشور در سطحی بالا، یعنی در دورۀ دکتری، در تنظیم و بازتعریف روابطمان با فرانسه کمک خواهد بود.

 

طول دوره و ساختار آن

طول دورۀ دکتری مطالعات فرانسه، مطابق آیین‏نامۀ آموزشی مصوب شورای عالی برنامه‏ریزی علوم، تحقیقات و فناوری است. این دوره شامل دو بخش آموزشی و پژوهشی یا به‌عبارت دیگر گذراندن دروس و نگارش رساله خواهد بود. دانشجویان شاغل در این دوره موظف‌اند در بخش یا مرحلۀ نخست مجموعه‏ای از دروس جبرانی، اجباری و اختیاری را بگذرانند. سپس، در امتحان جامع شرکت کنند که در صورت موفقیت در آن به مرحلۀ بسندگی علمی نائل خواهند شد.

پس از اتمام موفقیت‏آمیز مرحلۀ آموزشی، دانشجویان وارد مرحلۀ پژوهشی می‏شوند که طی آن یکی از موضوعات مربوط به این رشته را انتخاب می‌کنند و رساله‏ای دربارۀ آن می‏نویسند. دفاع از این رساله و کسب نمرۀ قبولی در آن شرط احراز درجۀ دکتری در رشتۀ جامعه و فرهنگ فرانسه خواهد بود.

 

تعداد و نوع واحدها

دروس دورۀ دکتری مطالعات فرانسه شامل دروس کمبود، دروس اصلی و دروس اختیاری می‏شود.

دروس جبرانی دروسی است که معاونت آموزشی دانشکده و گروه مطالعات فرانسه با توجه به رشتۀ کارشناسی‌ارشد دانشجویان پذیرفته‌شده در دورۀ دکتری، آن‌ها را ملزم به گذراندن این دروس می‏کنند. تعداد این دروس حداکثر 12 واحد خواهد بود.

دروس اصلی دروسی است که دانشجو ملزم است بگذراند و این دروس دانش، تخصص و مهارت‌های دانشجویان را توسعه و تعمیق می‏بخشد.

دروس اختیاری دروسی است که دانشجو بر اساس تشخیص و اولویت‌های گروه و با توجه به زمینه‏های پژوهشی و آموزشی مورد نیاز، انتخاب می‏کند و این دروس در واقع مکملی است برای دروس اصلی تا دانش، تخصص و مهارت‌های آموخته‌شدۀ دانشجو را کامل کند.

تعداد کل واحدهای آموزشی در دورۀ دکتری 18 واحد است که از این تعداد 12 واحد دروس اصلی، و 6 واحد دروس اختیاری است.

رسالة دكتري: 18 واحد

تركيب واحدهاي درسي و رسالة دورة دكتري مطالعات فرانسه

دروس جبرانی دروس اصلي دروس اختياري رساله جمع
تا 12 واحد 12 واحد 6 واحد 18 واحد 36 واحد

 

نقش و توانایي‌هاي دانش‌آموختگان

  1. انجام پژوهش‌های علمی-کاربردی در حوزه‏های مختلف فرهنگ، هنر، اجتماع، اقتصاد و سیاست کشور فرانسه
  2. آمادگی علمی و عملی برای ورود به بازار کار در حوزه‏ها، سازمان‌ها و نهادهای مرتبط با موضوع فرانسه، از جمله فرهنگ، دین، سیاست، تجارت، هنر و روابط بین‏الملل
  3. تدریس و عرضة خدمات آموزشی و پژوهشی در مراکز آموزش عالی، دانشگاه‏ها و مؤسسات پژوهشی مرتبط با موضوع مطالعات فرانسه
  4. شناخت علمی و تحلیل رفتارهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی فرانسه در عرصۀ بین‏الملل، به‌ویژه در ارتباط با ایران
  5. ورود به تعامل و ارتباط کارشناسانه و علمی با مراکز آموزشی و تحقیقاتی بین‏المللی که دربارۀ جامعه و فرهنگ فرانسه پژوهش می‏کنند.

 

شرایط و ضوابط ورود به دوره

  1. داشتن مدرک کارشناسی‌ارشد معتبر از یکی از دانشگاه‏های داخلی یا خارجی
  2. موفقیت در آزمون زبان تخصصی
  3. موفقیت در آزمون کتبی
  4. موفقیت در مصاحبه
  5. رعایت تمامی ضوابط و مقررات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری